27 septembrie 2022

Artista Iulia Ghiță expune la Galleria AlbumArte din Roma

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„He Failed To Save the One He Loved Most”

În perioada 12 aprilie – 26 aprilie 2021, Accademia di Romania in Roma și Galleria AlbumArte di Roma, în colaborare cu Accademia di Belle Arti di Roma și cu sprijinul Institutului Cultural Român, organizează expoziția de artă contemporană „He Failed To Save the One He Loved the Most” a artistei românce Iulia Ghiță, la Galeria de artă Albumarte din Roma.

Proiectul „He Failed To Save the One He Loved the Most” este bazat pe proiectul LANDCAPE 2 LANDSCAPE 4, care urma să fie inaugurat la Albumarte în martie 2020. Măsurile impuse de autorități au dus la amânarea cu un an a vernisajului, timp în care artista Iulia Ghiță a îmbogățit proiectul cu o puternică componentă picturală și narativă care dezvoltă tema vindecării, terapiei, inspirată de figura arhiepiscopului San Luca, pe numele lui Valentin Feliksovič Vojno-Jaseneckij, cunoscut pentru realizările sale științifice importante în domeniul chirurgical medical și pentru sentimentul profund de pietas care i-a marcat viața și acțiunile.

Expoziția este creată în jurul a două instalații video LANDSCAPE2 (2017/2018) și LANDSCAPE4 (2018-20), și numeroase desene pe hârtie care se întrepătrund cu imaginile video: Life from herself (understood) (2016/20) Closed circle (2018-20), Untitled (2020), There was a beautiful vase at her home/the truth resides in the object, not in the word (2019). Figura arhiepiscopului Luca inspiră pânza de mari dimensiuni cu titlul: THEY BELIEVED THAT THE MERE TOUCH WOULD HELP THEM HEAL FROM ANY ILLNESS.

Iulia Ghiță s-a nascut in Oltenița, România, in 1986. A absolvit Universitatea de Artă din București in 2008, departamentul de grafică, Clasa Conf. Prof. Nistor Coita și a absolvit masteratul la Academia de Arte Plastice din Roma in 2011. În lucrările sale se poate identifica o puternică înclinație către instalație, chiar si atunci când recurge la alte tipuri de exprimare ca desenul și pictura, sau fotografia și video-ul. Este interesată de relația / conflictul / tensiunea ce se instalează între limita măsurii umane și încercarea de a da o formă finită lucrurilor de neînțeles. Iulia Ghiță expune încă din 2012 în cadrul expozițiilor de artă contemporană organizate în București, Atena, Roma, Veneția, Pesacara, Acquila, Cosenza.