6 octombrie 2022

Artişti, designeri, arhitecţi, studenţi, directori de creaţie, publicitari, precum şi toţi ceilalţi pasionaţi de design sunt invitaţi să participe la proiectarea unor displayuri volumetrice (3D)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

3D x DDD x NEB – Design pentru Dezvoltare Durabilă

Artişti, designeri, arhitecţi, studenţi, directori de creaţie, publicitari, precum şi toţi ceilalţi pasionaţi de design sunt invitaţi să participe la proiectarea unor displayuri volumetrice (3D) care să explice şi să promoveze dezvoltarea durabilă. Acestea vor fi selectate în urma unui concurs de design, urmând a fi amplasate în spaţii publice, cum ar fi gări, autogări, aerogări, staţii de metrou, şcoli, intrări în instituţii publice. Astfel, copiii şi tinerii, dar şi adulţii deopotrivă, vor avea prilejul să afle „Ce sunt Obiectivele de Dezvoltare Durabilă şi de ce ne preocupă sustenabilitatea?”

Concursul este organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României şi Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijin de la Reprezentanţa Comisiei Europene în România (RCE), în contextul alinierii obiectivelor concursului cu coordonatele programului Uniunii Europene New European Bauhaus – creativitate, sustenabilitate şi comunitate.

„Dezideratele dezvoltării durabile pot fi atinse doar atunci când se va forma o masă critică de oameni care să susţină această tranziţie. De aceea, încă de la înfiinţarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă am acordat o mare importanţă acţiunilor de promovare. Ne-am convins că Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, uneori prea tehnice şi excesiv de detaliate, pot fi mai uşor descifrate şi asimilate de cetăţeni când sunt simplificate printr-un efort colaborativ, la care să contribuie categorii cât mai diverse. De aceea i-am provocat pe cei care ştiu cel mai bine cum să transpună un subiect complicat într-un mesaj atractiv să ne ajute să „demontăm” acest concept complex, dezvoltarea durabilă, care reprezintă singura noastră soluţie pentru o viaţă mai bună a copiilor noştri” a afirmat LaszlĂł Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

„Comunitatea creativilor este sensibilă la curentele care străbat societatea, şi preocupările lor sunt sincronizate cu spiritul epocii. Sunt încredinţat să soluţiile pe care le vom primi ne vor uimi nu doar prin calitatea designului, ci şi prin profunzimea conţinuturilor abordate şi gradul de înţelegere şi implicare dovedite” a spus Teodor Frolu, vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, unul dintre artizanii ideii de a organiza acest concurs.

„Noul Bauhaus european îşi propune să ne ajute să facem faţă provocărilor sociale, economice şi de mediu într-un mod creativ, cu respect faţă de planeta noastră. Mai presus de toate, Noul Bauhaus european urmăreşte să îmbunătăţească viaţa oamenilor într-un mod inovator şi centrat pe om, îmbunătăţind toate aspectele care afectează viaţa de zi cu zi, de la clădiri şi spaţii publice la produse, servicii şi ecosisteme la atitudini şi comportamente. Sectoarele creative contribuie în mod deosebit la această mişcare. Astfel, sper că această competiţie ne va ajuta să descoperim cum putem modela spaţiile fizice în care trăim, dar şi modul în care ne-am dori să trăim în ele în viitor.” Ramona Chiriac, Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene.

Dintre temele propuse creativilor, ca puncte de pornire în demersul de a imagina produsele, enumerăm: evitarea risipei în transporturi, energie, mâncare, apă, modă, divertisment; colectarea selectivă a deşeurilor; necesitatea de a proiecta produse astfel încât ele să poată fi reparate; preferinţa pentru consumul produselor alimentare locale şi de sezon; rolul educaţiei, al culturii şi al societăţii în promovarea sustenabilităţii; soluţii pentru înlocuirea plasticelor de unică folosinţă; ce se poate face cu produsele care nu mai pot fi utilizate; importanţa reţelelor (de transport, energie, comunicaţii, apă, colectare deşeuri) pentru viaţa sustenabilă a unui oraş; impactul acestor provocării asupra vieţii de zi cu zi etc.

Mai multe surse de inspiraţie pentru concurenţi se regăsesc pe site-urile organizatorilor, aici:
https://dezvoltaredurabila.gov.ro/ ;
https://europa.eu/new-european-bauhaus/index_en ; https://traditiicreative.ro/ ;
https://rowmania.ro/concurs-3d-x-ddd-x-neb-design-pentru-dezvoltare-durabila/ ;

Înscrierile se fac prin completarea online a formularului de concurs la adresa: https://forms.gle/4ws9sh57yD7ECKQg7.

Termenul limită de înscriere a proiectelor este 1 august 2022, iar cele mai reuşite dintre ele vor fi prezentate publicului la o expoziţie de prototipuri în timpul Săptămânii Europene a Dezvoltării Durabile, organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă la Bucureşti, la sfârşitul lunii septembrie, în cadrul manifestărilor Dâmboviţa Delivery.

Concursul va oferi premii totale în valoare de 25.000 lei câştigătorilor.