2 octombrie 2022

Artiştii sibieni militează pentru solidaritate şi împotriva violenţei domestice, prin Agenda de Tineret

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Cât de pregătită este noua generaţie să înţeleagă două teme importante ale societăţii: tema migraţiei, recent apărută în societatea românească, o dată cu izbucnirea războiului din Ucraina şi tema violenţei domestice? Artiştii BIS Teatru şi Interakt Arts deschid Agenda de Tineret din acest an cu două proiecte inedite în peisajul cultural sibian, care militează pentru ideea de solidaritate şi împotriva violenţei domestice.

„Solidart”, un proiect BIS Teatru şi „Spunem NU violenţei domestice”, un proiect Interakt Arts, sunt cele două evenimente derulate în acest an de tinerii artişti ai scenei independente de teatru din Sibiu, pe Agenda de Tineret a Sibiului, în perioada iulie – septembrie 2022. Ambele proiecte sunt cofinanţate de Primăria Municipiului Sibiu şi de Consiliul Judeţean Sibiu, prin Agenda de Tineret.

„Solidart”, îndemnul BIS Teatru la solidaritate

„Până în martie 2022, societatea românească nu s-a confruntat realmente cu problema migraţiei. Pentru noi acest subiect a fost mai degrabă o chestiune teoretică, o probabilitate, o statistică. Din nefericire, peste noapte, românii au fost nevoiţi să se izbească în plin de acest fenomen, iar teoria şi statistica s-au transformat în oameni vii, cu poveştile lor, cu suferinţa lor. Fenomenul migraţiei din Ucraina spre ţări din Europa şi din lumea întreagă de abia acum începe. Societatea civilă a reacţionat admirabil, în acord cu dezideratele general umane şi cele europene. Dar ce se va întâmpla odată cu trecerea timpului? Ce se va întâmpla când fenomenul va prinde mai multă amploare, când entuziasmul iniţial se va eroda, când vor apărea alte şi alte probleme care ţin de integrarea refugiaţilor?” Bogdan Sărătean, regizor şi fondator BIS Teatru.

Proiectul „Solidart” căută un răspuns la aceste întrebări, încercând în acelaşi timp să educe tineretul în spiritul civic al solidarităţii asumate, de lungă durată. În acest sens va apela în primul rând la latura emoţională, prin prezentarea publică a unor produse artistice care dezbat probleme precum: migraţia, războiul, toleranţa, convieţuirea. Pe lângă asta, proiectul va consta într-o serie de dezbateri pe această temă, pentru a clarifica anumiţi termeni, pentru a contextualiza din punct de vedere istoric, geopolitic şi social problema migraţiei şi nevoia reală de solidaritate.

Proiectul „Solidart” debutează duminică, 24 iulie 2022, de la ora 21:00, la Grădina BIS (Strada Ştefan cel Mare, nr. 56) cu un dublu eveniment: spectacolul-instalaţie „MUTAT DE LA NOI – Work in progress”, urmat de dezbaterea „Migrant versus refugiat”, dezbatere la care vor participa actori civici importanţi ai comunităţii sibiene alături de emigranţi care s-au integrat în comunitate.

Dezbaterea va fi moderată de Smaranda Bălan, printre participanţi aflându-se istoricul Răzvan Pop, Managerul Bibliotecii Judeţene Astra, dar şi echipa de creaţie a spectacolului.

„Song for Freedom, cu DJ Natty Ned Selekta & MC Paco Ziyou” este cel de-a doilea eveniment programat în această vară în cadrul proiectului „Solidart”, miercuri, 3 august 2022, de la ora 19:00, pe terenul de baschet în aer liber al Sălii Transilvania. Timp de patru ore, BIS Teatru transformă terenul de baschet în aer liber al Sălii Transilvania într-un spaţiu de socializare şi de propagare, într-o atmosferă relaxată, a mesajului proiectului „Solidart”.

Caseta artistică a spectacolului „Mutat de la noi”
MUTAT DE LA NOI – work in progress

performeri: Shama Leah, Charlie Fălămaş, Alex Romescu/ Bogdan Constantin, Dumitru
Stegărescu / Viky Olar.
Scenografie / instalaţii: Alexandra Budianu
Script & concept: Bogdan Sărătean
Muzică originală: Charlie Fălămaş
Video: Alexandru Radu
Tehnic: Alex Ciubăr, Andy Boncea

„MUTAT DE LA NOI – work in progress” este forma incipientă a unui spectacol-instalaţie pe tema migraţiei, care îmbină artele performative cu cele vizuale.

Intrarea este liberă la toate evenimentele din cadrul proiectului „Solidart”, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare (inclusiv SMS), la numărul de telefon 0746088049.

„Spunem NU violenţei domestice!” – un proiect Interakt Arts

Proiectul îşi propune conştientizarea şi sensibilizarea publicului tânăr cu privire la tema violenţei domestice, de multe ori încă un subiect tabu, în societatea românească, cu speranţa depăşirii unor prejudecăţi şi iniţierii unor schimbări la nivel de mentalitate.

Activităţile propuse publicului tânăr de artiştii Interakt Arts au menirea de a ajuta tanara generatie să conştientizeze existenţa acestei probleme la nivelul societăţii, dar mai ales să dezvolte sentimentul empatiei. Proiectul „Spunem Nu violenţei domestice!” debutează joi, 28 iulie 2022, de la ora 20:00, la Grădina BIS, cu spectacolul „NĂSCUT ÎN 2000”, care va fi urmat de dezbaterea „Ce este violenţa domestică şi cum pot lupta împotriva ei?” La dezbatere vor participa, alături de actriţele din distribuţia spectacolului, un psihoteraput şi un expert juridic cu preocupări în aria legislaţiei specifice violenţei domestice.

Textul spectacolului NĂSCUT ÎN 2000 a fost generat într-un proces de colaborare între regizor şi actriţe pe baza experienţelor personale ale acestora în ceea ce priveşte maternitatea, abuzurile şi violenţa domestică.

Caseta artistică a spectacolului „NĂSCUT ÎN 2000”
În distribuţie: Aneea Axentea, Andrada Grosu, Alexandra Roatiş, Shama Leah
Scenariul & regia: Bogdan Sărătean
Scenografia: Alexandra Budianu
Univers sonor: Alexandru Radu
Sound design: Alex Ciubăr
Asistente de proiect: Oana Şchiau, Flavia Ranf

NĂSCUT ÎN 2000 este parte din Trilogia BIS Teatru, „Născut în România”.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare (inclusiv SMS) la numărul 0746088049.

Sursa foto Facebook BIS Teatru