Publicat: 25 Februarie, 2019 - 08:46
Share

Artmark Historical Estate, divizie a grupului Artmark specializată în promovarea și vânzarea monumentelor istorice și artistice, începe anul În Linia Întâi. Având rezultate încurajatoare, continuă demersurile din anii anteriori de a prezenta oportunități de valorificare a patrimoniului imobil al României și de a identifica investitorii potriviți în readucerea la viață a importante monumente. 
Castelul de la Zlatna, celebru datorită filmului „Noi, cei din linia întâi”, filmat pațial aici, regizat de Sergiu Nicolaescu și în care au jucat memorabilii Ion Besoiu, Colea Răutu, Valentin Uritescu și Ștefan Iordache, a fost construit între 1936 și 1939 de către Ion Gigurtu, fiul Olgăi Gigurtu (fiica fratelui lui Nicolae Bălcescu și a nepoatei pictorului Theodor Aman). Acesta și-a început cariera politică în 1912 când a fost ales deputat din partea Partidului Poporului. A deținut apoi funcții de conducere în diverse ministere pentru ca în 1940, Carol al II-lea să îl numească în funcţia de prim-ministru, funcție pe care a deținut-o până pe 4 septembrie 1940 când i-a predat şefia guvernului generalului Ion Antonescu. 
Bine-cunoscut om de afaceri, acesta a fost și director general al societății „Mica”, specializată în extragerea de aur și alte metale prețioase. Castelul a fost inițial folosit ca reședință de vară a familiei acestuia și ca sediu administrativ pentru societatea minieră. Statura și elementele de compoziție îl încadrează în stilul arhitectural Neoromânesc de influență moldoveană, foarte apropiat stilului Ghika-Budești.
Castelul este așezat pe un teren de 8.800 de mp, are o suprafață construită de 1358 mp, 19 camere și un proiect de dezvoltare care cuprinde 23 de apartamente. Prețul de pornire este 295.000 euro
Alături de Castelul Zlatna, în portofoliul recent al Artmark Historical Estate se găsesc și alte monumente reprezentative ale patrimoniului arhitectural și cultural național, ce au aparținut unor personalități marcante. Dintre acestea amintim: Conacul Oteteleșanu de lângă București, Conacul Procopie Casotta din Buzău, Palatul Andrenyi din Arad, Ansamblul arhitectural „Hanul Puțureanu” din Craiova, Casa Negustorească de secol XIV din Sibiu ș.a. Aceste bijuterii arhitecturale, încărcate de istorie, pot fi văzute pe www.artmarkhistoricalestate.ro.

Tag-uri Institutii: