Publicat: 20 Iulie, 2014 - 19:00

Licitația Eleganță și Vanitas va pune în scenă un spectacol al simțurilor, de la tactil la vizual, de la duritatea diamantelor la finețea eșarfelor din mătase naturală, de la precizia ceasurilor la echivocul artei. 

Printre vedetele expoziției se află ceasul de mână Tressa din aur cu mecanism cu 17 rubine (estimare: 4.500 - 6.500 euro), oferit cadou de statul Mexic prin Ministrul de Interne Mario Moya Palencia lui Nicolae Ceaușescu. O altă piesă de colecție prezentă în licitație este și haina de blană de vulpe albastră, ce a aparţinut Elenei Ceauşescu, făcând parte din garderoba de protocol a acesteia (preţ de pornire: 1.500 euro). 

Într-un context similar al cadourilor opulente făcute șefilor de stat, se află și cupa din argint decorate cu simboluri propagandistice oferită dictatorului Gheorghe Gheorghiu-Dej cu ocazia aniversării a 50 de ani (preţ de pornire: 20.000 euro), în care portretul conducătorului în profil este plasat în interiorul unei coroane de lauri.
Piesa de rezistență a capitolului de extravaganță este colierul creat în exclusivitate de casa de bijuterii Chrysothèque Zolotas pentru Marina Dimitropoulos, fosta soție a lui Konstantinos Karamanlis, președinte al Greciei de două ori, și o personalitate culturală marcantă în România și Grecia, având printre cele mai însemnate colecții de artă românească. 

În același timp, a fost  apropiata multor artisti si personalitati, printre care Corneliu Baba, Horia Bernea, Andrei Pleșu, Dan Hăulică, Thomas Messer (directorul Guggenheim New York). Colierul este lucrat manual, fiind inspirat din mitologia greacă, de tridentul lui Poseidon, celebru simbol al dominației și puterii absolute (estimare: 60.000 - 90.000 euro).

Rafinamentul și precizia pot fi admirate și în stilul ceasului de mână, bărbatesc, din aur, Vacheron Constantin (estimare: 10.000 - 15.000 euro) sau a ceasului Rolex, de damă, din a doua jumătate a secolului XX (estimare: 1.500 - 2.500 euro). Din selecția de bijuterii, cea mai impunătoare este brățara din aur alb, decorată cu 15 diamante negre naturale și albe (estimare: 4.500 - 6.500 euro). Nota elegantă și independentă a femeii moderne se păstreaza prin intermediul unor piese de coleție precum eșarfa Hermès "Carroserie", cu model futurist, sau a eșarfei "Les Sportives", manieră Art Deco (ambele cu prețul de pornire: 180 euro) sau a poșetelor și costumelor vintage. 

Eleganța feminină se reflectă atât în privirea cu care "Femeia anilor ‘30" a lui Carol Hübner (estimare: 2.000 - 3.000 euro) o fixează cu privirea pe "Femeia în oglindă" semnată Constantin Piliuță (estimare: 2.000 - 4.000 euro), cât și în stilul diafan al rochiei femeii din "La gherghef" a lui Pan Ioanid (estimare: 2.000 - 2.800 euro). 

Secțiunea Vanitas dedicată simplelor plăceri este reprezentată printr-o selecție riguroasă de băuturi fine precum lotul compus din Șampania Krug Vintage 1998 și Dom Perignon (preţ de pornire: 380 euro) sau colecția de 36 de vinuri franțuzești (preţ de pornire: 2.600 euro), prin Cutia de trabucuri "Tabacalera", oferită cadou de către președintele filipinez Ferdinand Marcos (preţ de pornire: 200 euro) sau prin serviciul de cafea tête-à-tête, din argint rusesc, decorat cu motive florale (estimare: 800 - 1.200 euro).

Expoziția va putea fi vizitată până pe 21 iulie 2014 la Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5, iar în perioada 22- 24 iulie la Muzeul de Artă din Constanța, ca, mai apoi, în intervalul 25 - 27 iulie, expoziția să poată fi vizitată la Hotel Vega din Mamaia, unde, pe 27, de la ora 20:30, vor avea loc Licitația de Marine și marinărit și cea de Eleganță & Vanitas.