27 septembrie 2022

ARUT cere Ministerului Educaţiei o întâlnire oficială pentru prezentarea propunerilor alianţei cu privire la legea educaţiei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Alianţa Română a Universităţilor Tehnice (ARUT), constituită din cele cinci mari instituţii tradiţionale de învăţământ tehnic, respectiv Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea „Politehnica” din Timişoara şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, asigură pregătirea a peste 80.000 de studenţi din domeniul ştiinţe inginereşti.

Prin profilul universităţilor partenere, ARUT este cel mai mare formator şi furnizor de resursă umană înalt calificată la nivel naţional, în domenii prioritare ale economiei româneşti, contribuind astfel în mod esenţial la dezvoltarea sustenabilă a României. Este acoperită o paletă largă de specializări în domenii tehnologice şi industriale de vârf, cu importanţă strategică şi extrem de relevante, acum, când ne aflăm în pragul unei noi revoluţii industriale, precum ştiinţa calculatoarelor, automatizări industriale, robotică, microelectronică, autovehicule electrice, energii regenerabile, sisteme flexibile de fabricaţie, clădiri inteligente, cybersecurity, inteligenţa artificială, blockchain.

Având în vedere toate aceste aspecte, ARUT, o comunitate academică care cuprinde 80.000 de studenţi şi peste 7.000 de angajaţi, solicită Ministerului Educaţiei o întâlnire pentru a înainta propuneri concrete, considerând că acestea pot aduce un plus formei actuale a legii.

ARUT afirmă că, pentru a oferi României un viitor pe măsura potenţialului uman şi resurselor de care dispune, este necesară o preocupare majoră a decidenţilor şi a tuturor actorilor implicaţi – autorităţi naţionale, locale, universităţi, companii – pentru educaţia în domeniul Ştiinţelor Exacte, Ingineriei şi Tehnologiei şi Matematicii STIM (Science, Technology Engineering, and Mathematics – STEM), în acord şi cu tendinţele la nivel european şi global. Ne aşteptăm în consecinţă la decizii strategice majore cum ar fi o alocare financiară suplimentară pentru universităţi şi/sau o stimulare efectivă a tinerilor să urmeze studiile în aceste domenii, inclusiv de ordin financiar sau cu privire la accesul şi sprijinul în carieră.

ARUT solicită Ministerului Educaţiei dezvoltarea şi implementarea unui Program Naţional de încurajare a elevilor din gimnaziu şi liceu să studieze ştiinţele exacte şi ingineria.

Subliniem lipsa cronică la nivel naţional de resurse umane în domeniile matematicii, ştiinţelor exacte şi ingineriei. România traversează cea mai mare criză de resursă umană din istoria sa, care se va adânci în următorii 30 de ani. Fără o decizie strategică cu impact în viitorul apropiat şi mediu, România va rata şansa dezvoltării sale economice şi sociale.

Alianţa Română a Universităţilor de Tehnologie este o asociaţie implicată în dezbaterile privind viitorul învăţământului din România şi aria europeana a învăţământului superior. Reprezentanţii Alianţei au participat activ, cu bună credinţa şi profesionalism, în dezbaterile privind proiectul România Educată şi consideră ca doar prin dezbateri constructive şi propuneri oneste va rezulta o formă a Legii învăţământului superior modernă şi flexibilă, care să întrunească o largă susţinere şi care să asigure o dezvoltare sustenabilă a sistemului de învăţământ superior şi a societăţi în ansamblul său.

Astfel, ARUT solicită un răspuns concret, coerent şi sistematic din partea autorităţilor, pe măsura crizei în care ne aflăm, inclusiv în ceea ce priveşte crearea cadrului legal adecvat în domeniul învăţământului universitar.

Preşedinte,
Vasile Ţopa – Rector Universitatea Tehnică din Cluj Napoca
Mihnea Costoiu – Rector Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti
Dan Caşcaval – Rector Universitatea „Gheorghe Asachi” Iaşi
Florin Drăgan – Rector Universitatea Politehnica din Timişoara
Radu Văcăreanu – Rector Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti

Sursa foto Pixabay