21 mai 2022

Aşa arată falimentul: Braşovul, plin de afişe „de închiriat”. Cine n-a avut terasă, acam pus lacătul pe uşă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La un an de la pandemie, „inima Braşovului”, adică Centrul istoric, începe să arate tot mai deprimant. În vremurile bune, în zonă era restaurant lângă restaurant, la intrarea în acestea se afişau ofertele. Acum, multe uşi sunt prăfuite şi pe ele sunt lipite afişe pe care scrie că spaţiile sunt de închiriat. Un astfel de afiş poate fi văzut inclusiv pe uşa de intrare într-o unitate cu mare tradiţie în oraş, Cerbul Carpatin, din Piaţa Stafului, dar sunt multe altele.
Practic, după „anul pandemiei” au supravieţuit acele restaurante care s-au adaptat repede vremurilor, au putut să-şi amenajeze terase şi, când a venit frigul, au montat paravane de protecţie şi au instalat arzătoare. Numărul celor care au terase legale în oraş nu este însă foarte mare.

2020 – 2021: prima iarnă „ca vara” la Braşov. La jumătate de preţ, toate cele 70 de terase din oraş au rămas deschise
Potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, din toamna anului trecut, în mod constant, în fiecare lună se plătesc abonamente de ocupare a domeniului public pentru aproximativ 70 de terase. „Cele mai multe dintre, aproximativ 90% ele sunt în zona veche a oraşului. Anul trecut, dar şi anul acesta, pentru terase, unităţile de alimentaţie publică plătesc 1,2 lei pe zi pe metrul pătrat. Această sumă a fost stabilită anul trecut, când la nivelul Consiliului Local Braşov s-a luat decizia reducerii cu 50% valorii abonamentului de ocupare a domeniului public pentru aceste amenajări, iar facilitatea s-a prelungit şi în 2021”, a declarat Sorin Toarcea.

Nu se anunţă clienţi noi, rămâne şi în continuare taxarea la lună, nu la sezon
Acesta a mai spus că, deocamdată, spre deosebire de perioada de dinainte de pandemie, nu a fost un val de cereri pentru aprobarea teraselor. Totodată, reprezentantul Primăriei a menţionat că şi în continuare se vor face „abonamente lunare”, nu pe sezon, aşa cum era procedura în anii trecuţi.

Nu doar restaurante
În centrul Braşovului, multe spaţii au fost eliberate şi de magazine, florării şi alte unităţi. Pe străzi în care vânzările susţineau înainte chirii de mii de euro s-a „împrăştiat” falimentul din cauza circulaţiei tot mai reduse din zona centrală şi a lipsei de clienţi.
Pe lângă Covid, şi deschiderea celui de-al doilea mall din oraş a avut un pact negativ pentru magazinele stradale.

Preluat: Buna ziua Brasov