Publicat: 29 Decembrie, 2018 - 10:47
Share
Update: Decretul a fost publicat!

Decretul de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial. Mandatul lui Ciucă expiră luni.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache (PSD), spunea vineri că decretul ar urma să fie publicat „în această noapte sau mâine dimineaţă”.

Decretul prin care  președintele a prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării a fost transmis Monitorului Oficial imediat după şedinţa de vineri a CSAT.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că întârzierea publicării acestui decret „are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate”.

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Apărării, Gabriel Leș, aureplicat afirmând că decretul nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională, pentru că decizia lui Iohannis nu are avizul premierului și nici nu a venit la propunerea ministrului Apărării.

Leș a declarat că vrea să înainteze o altă propunere.

Dacă decretul nu se publică până luni în Monitorul Oficial, în fruntea armatei române ajunge fie locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Adrian Tonea (foto dreapta), fie unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei.

UPDATE: 

Decretul preşedintelui Klaus Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, a fost publicat, sâmbătă, în Monitorul Oficial.

Decretul nu este contrasemnat de către premierul Viorica Dăncilă.

Potrivit decretului, se prelungeşte cu un an mandatul şefului Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă.

În decret se menţionează că prelungirea mandatului s-a făcut ”luând act de lipsa unei propuneri de numire, potrivit legii, în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, reţinând necesitatea asigurării continuităţii conducerii Armatei, în condiţiile în care mediul regional şi internaţional de securitate se află în continuă schimbare, având în vedere rezultatul dezbaterilor din cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 28 decembrie 2018”.

Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia că publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituţie, în Monitorul Oficial "nu poate fi blocată sau cenzurată de instituţiile cu atribuţii în această procedură". "Preşedintele României atenţionează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 referitor la prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării şi, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate", a tranmis Administraţia Prezidenţială.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: