Publicat: 29 Noiembrie, 2020 - 12:27
Share

Eliminarea, în Iran, a doctorului Mohsen Fakhrizadeh, clasificat de Israel drept „părintele bombei nucleare iraniene”, lasă în urmă mai multe mesaje care trebuiesc interpretate cu atenție de către diverșii actori regionali.

În primul rând, chiar de către Iran. Atribuind atacul Mossadului - ceva care nu a fost negat de Israel - guvernul iranian remarcă din nou brațul lung al serviciilor israeliene pentru a combate insistent planul său nuclear și alte imixtiuni, chiar pe teritoriul iranian.

Iranienii sunt îngrijorați de eficiența obținerii datelor de informații care indică faptul că israelienii sau americanii au reușit să îi penetreze apărarea logistică.

Pe de altă parte, rezultă pentr Iran că Israelul NU va renunța la planurile și acțiunile sale de zădărnicire a unui Iran nuclearizat în regiune și acest lucru în ciuda schimbării administrației din SUA În ultimele săptămâni, Israelul a lovit Iranul puternic.

Pe de o parte, posibili vectori operativi ai Tel Avivului l-au ucis pe savant, iar pe de-altă parte, nu cu mult timp in urma, au procedat similar și cu numărul doi al Al Qaeda, Abu Muhammad al Masri, tot pe teritoriul iranian, nefăcând un secret din faptul că operațiunea a fost efectuată la cererea Statelor Unite.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, 19 membri ai milițiilor pro-iraniene au fost eliminați de Israel la granița cu Siria, un număr neobișnuit de mare în cele peste 1.000 de operațiuni pe care Israelul le-a desfășurat împotriva penetrării regionale iraniene. 

Următorul destinatar al mesajului este Arabia Saudită și țările din Golful Persic care au semnat acorduri cu Israelul. Cu această acțiune, în cazul în care există vreo îndoială, Israelul își ratifică decizia de a anula capacitatea nucleară și strategică a Iranului, lucru pe care saudiții îl văd ca pe o sabie a lui Damocles.

Este aproape evident că eliminarea lui Mohsen Fakhrizadeh a fost consensuală între Israel și Arabia Saudită sau cel puțin saudiții știau ce avea să se întâmple. La misterioasa întâlnire dintre Netanyahu și Mohammed bin Salman de duminica trecută, în Arabia Saudită, Israelul a confirmat că, în ciuda schimbării de comandă din SUA, unitatea israeliano-arabă împotriva Iranului este mai puternică ca niciodată.

O dată cu venirea lui Biden la Casa Albă Israelul va fi recompensat cu o apropiere mai mare între țări, consolidând alianța regională și adăugând alți actori la noua coaliție anti-iraniană neproclamată. Sa nu uităm că globaliștii au un meci mai vechi cu Teheranul, iar acțiunile anti-iraniene, este probabil, se vor înăspri.

Ultimul destinatar al mesajului a fost Biden. Plecarea lui Trump de la putere nu va schimba nimic din atitudinea belicoasă a Israelului față de Iran. Israelul nu va accepta niciun acord care să permită un câștig de vreun fel pentru Teheran, nici relaxare de sancțiuni, ba mai mult, cu o marioneta că Biden, va avea "mână liberă" spre tot felul de acțiuni.

Lumea în care trăim devine un loc mult mai nesigur, însă, în ecuație mai există și alți actori, care ar putea să reducă din elanul Tel Avivului....unul dintre ei, cel puțin pe spațiul persan, este Moscova!

Ciprian Pop

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: