Publicat: 24 Mai, 2019 - 16:18

Academia de Studii București și Ministerul Educației reiau demersurile pentru construirea unei clădiri cu o înălțime de 7 etaje și fațadă de sticlă în centrul Bucureștiului, la Piața Romană. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat recent, noua clădire va fi lipită de actuala clădire a ASE, dar și de monumentul istoric de arhitectură din Piața Romană nr 7, cunoscut drept Casa Nanu-Muscel. Șantierul începuse aici încă din 2015, dar pe 1 aprilie 2016 ministrul Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, a cerut sistarea lucrărilor care puneau în pericol monumentul.

Primăria Municipiului București a reînnoit autorizația de construire, fiind emisă Autorizația de Construire nr. 411/1638335 din 13.09.2018. În ianuarie 2019, proiectantul general S.C. GRAPHIC STUDIO SRL a reactualizat lucrările rămase de executat. Consiliul de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe
a dat și el avizul nr. 5 din 8 aprilie 2019, pentru începerea lucrărilor, potrivit documentului citat. (în foto proiecții ale noii clădiri de sticlă din Piața Romană, publicate de proiectant în 2015)

Istoria Casei Nanu-Muscel – monument istoric de arhitectură din Grupa B, potrivit Ministerului Culturii.

Vila de la ASE, Piața Romană numărul 7, este unul dintre simbolurile bucureștene reprezentantive pentru felul în care patrimoniul a fost tratat în ultimii 20 de ani. Istoric, imobilul este cunoscut drept Casa Nanu-Muscel. A fost ridicată în 1903 și a aparținut unui profesor, fost director al Spitalului Colțea. Lânga ea, abia după 23 de ani a fost ridicată cladirea Academiei de Studii Economice, de la numărul 6, și aceasta monument istoric.

Istoria proiectului clădirii de 7 etaje

Academia de Studii Economice din București a cumpărat cu 3,5 milioane de euro, în perioada 2012– 2013, imobilul situat în Piaţa Romană, nr. 7, Sector 1, Bucureşti. În 2015 a demearat execuția lucrărilor pe baza autorizației de construire nr.398/1319300 din data de 22.07.2015, emisă de către Primăria Municipiului București. Clădirea noua trebuia să aibă 7 etaje și să fie lipită de calcanul clădirii de 5 etaje a ASE. Fatada ar fi trebuit să înglobeze și Casa Nanu-Muscel, după restaurare.