Publicat: 22 Noiembrie, 2015 - 11:00
Share

Critici dure la adresa Guvernului în cazul programului RCA! Din lipsa implicării Executivului, de la 1 ianuarie anul viitor asigurarea obligatorie RCA va putea depăşi 1.000 euro pentru un Logan, avertizează Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri. 

Reprezentanţii instituţiei sunt nemulţumiţi de lipsa reglementărilor din acest domeniu din ultimii opt ani şi cer guvernanţilor intervenţia de urgenţă pentru fixarea valorilor RCA la niveluri suportabile în România. 

Piaţa RCA se află în pragul colapsului, din cauza sistemului defectuos de gestiune a sa din ultimii zece ani, acuză Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România.

Potrivit oficialilor instituţiei, imposibilitatea firmelor de transport de a plăti sume astronomice pentru RCA va duce la falimentul societăţilor mici de transport rutier şi la mutarea în alte ţări a firmelor medii şi mari de profil. În aceste condiţii, cei care vor supravieţui sistemului obligatoriu de asigurări RCA vor avea de plătit sume ce pot trece chiar şi de o mie de euro pentru un Logan!

Dacă în 2013 cotaţiile uzuale RCA se situau sub 1.000 de euro pe autovehicul de transport mărfuri sau persoane, iar cele excepţionale erau de 3.000 de euro pe autovehicul, anul acesta cotaţiile uzuale RCA pentru vehiculele de transport mărfuri şi persoane au trecut de 3000 de euro pe vehicul şi au apărut în piaţă cotaţii de peste 100.000 de lei RCA pe autovehicul. 

"Dacă astăzi cotaţiile excepţionale au ajuns să egaleze preţul unui camion utilizat, în acest ritm de creştere cu 100% anual, în 5 ani costul RCA va egala preţul unui camion nou de 96.000 de euro, iar cotaţiile excepţionale vor fi peste orice măsură. Lipsa de măsuri din partea Guvernului României condamnă industria transporturilor rutiere din România la faliment sau la mutarea activităţii în ţări învecinate cu politici economice responsabile", au spus reprezentanţii UNTRR. 

În România există 30.000 de firme de transport mărfuri care operează aproape 150.000 de autovehicule de peste 3,5 tone transport contra cost şi în cont propriu.