9 mai 2021

Asistenţă umanitară oferită de România în sprijinul Republicii India

Distribuie pe rețelele tale sociale:

România îşi exprimă solidaritatea şi se alătură eforturilor europene şi internaţionale de a sprijini India, care se confruntă cu o situaţie dramatică, pe fondul valului fără precedent de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV2.

Ajutorul de urgenţă oferit de România include echipamente medicale esenţiale – 80 de concentratoare, 75 de butelii de oxigen şi 20 dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat. Echipamentele sunt transportate cu o aeronavă militară românească, care a decolat în cursul după-amiezii de la Bucureşti, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe şi Ambasadei Indiei la Bucureşti.

Echipamentele medicale româneşti sunt printre primele care vor ajunge la New Delhi, în zilele următoare fiind programate transporturi de aparatură şi medicamente şi din partea altor state membre UE, în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă, activat recent la nivelul Uniunii Europene, ca parte a eforturilor Team Europe.

În acelaşi timp, ajutorul concret acordat de ţara noastră se înscrie în spiritul relaţiilor bilaterale tradiţionale, consacrate în 2013 la nivel de Parteneriat extins între România şi India, care acoperă o arie largă de priorităţi de cooperare, inclusiv în domeniul medical.

Totodată, solidaritatea manifestată în acest moment de criză fără precedent pentru poporul indian reprezintă reconfirmarea angajamentului României pentru aprofundarea şi extinderea relaţiei cu India – unul dintre partenerii-cheie ai ţării noastre şi ai Uniunii Europene în regiunea Indo-Pacific, după cum se evidenţiază şi în cadrul Concluziilor Consiliului UE din 19 aprilie a.c., dedicate unei abordări strategice a regiunii Indo-Pacific.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează, cu acest prilej, importanţa parteneriatelor globale ancorate în valori comune, care au dobândit o relevanţă sporită în contextul crizei pandemice, precum şi necesitatea eforturilor comune pentru consolidarea rezilienţei în combaterea pandemiei.

Informaţii suplimentare

Transportul echipamentelor medicale către India se realizează cu sprijinul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, al DSU, al MApN şi al Forţelor Aeriene Române. România acordă cu titlu gratuit Republicii India 80 de bucăţi de concentratoare de oxigen de 5 şi 10 litri, 75 de bucăţi de butelii de oxigen de 40 de litri şi 20 dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat. Costurile Transportului pe ruta România-India vor fi suportate în proporţie de 75% prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

Mecanismul European de Protecţie Civilă, instituit iniţial în 2001 pentru a consolida răspunsul colectiv al Uniunii Europene împotriva dezastrelor naturale şi în situaţii de criză, este menit a facilita, coordona şi eficientiza reacţia statelor participante în cazuri de urgenţă. Include statele membre UE şi 6 state din afara Uniunii Europene: Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Turcia. Poate fi activat la solicitarea oricărui stat participant. Transportul asistenţei este acoperit în proporţie de 75% de către Comisia Europeană. Până în prezent, Mecanismul a fost utilizat de 420 de ori pentru asistenţă atât în interiorul, cât şi în afara UE.

Team Europe reprezintă un mecanism apărut în cadrul Uniunii Europene în contextul crizei pandemice, cu scopul de a asigura coerenţă şi vizibilitate sporite eforturilor UE în plan extern, prin mai buna articulare a tuturor instrumentelor de sprijin şi asistenţă aflate la dispoziţia UE pentru ajutorarea statelor terţe, precum şi prin coordonarea intensificată cu iniţiativele de sprijin naţionale ale tuturor statelor membre.

Ca parte a răspunsului UE la pandemia globală, Team Europe a mobilizat peste 38,5 miliarde de euro în sprijinul statelor partenere pentru lupta acestora împotriva COVID-19. În prezent, la nivelul instituţiilor europene este avută în vedere extinderea ariei Team Europe la programele externe de cooperare ale UE aferente perioadei 2021-2027. Iniţiativele Team Europe vor viza proiecte şi iniţiative europene în relaţie cu terţe state sau în cadru multilateral.