9 august 2022

Asociaţia ACDC România, CADO şi FONSS au prezentat raportul privind segregarea şcolară în România, în Parlamentul European

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Joi, 19 mai 2022, membrii Asociaţiei Consultanţilor în Dezvoltare Comunitară (ACDC România), alături de reprezentanţii Centrului de Advocacy şi Drepturile Omului (CADO) şi ai Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), au fost prezenţi în Parlamentul European de la Bruxelles, acolo unde au prezentat studiul de caz referitor la segregarea copiilor în şcolile din România, elaborat în cadrul proiectului „Şcoala pentru toţi copiii – II”.

Conferinţa intitulată „Zero segregare în educaţie în Europa” a marcat sfârşitul evenimentelor organizate în Parlamentul European cu prilejul Săptămânii Europene a Romilor (16-19 mai), ocazie pentru care specialişti din partea societăţii civile au dezbătut politicile pentru egalitatea drepturilor şi incluziunea rromilor.

Delegaţia din partea Asociaţiei ACDC România a fost formată din preşedintele organizaţiei, Petru-Vasile Gafiuc, însoţit de Ionuţ Ruşti – manager proiecte Asociaţia ACDC, Constantin Tănasă – vicepreşedintele Asociaţiei ACDC România şi profesor la Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca, Lucian Dimitriu – inspector şcolar pentru problemele rromilor (Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava), Adina Tudosă – profesor la Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca şi Valentin Alexandru Colbu – directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani.

Mihaela Munteanu, directorul de comunicare al FONSS a reprezentat delegaţia de la Iaşi, iar din partea CADO, organizaţia principală responsabilă de implementarea proiectului „Şcoala pentru toţi copiii – II”, a luat cuvântul Cerasela Bănică, directorul centrului, care a prezentat rezultatele cuprinse în raport.

Din cele 1387 de unităţi şcolare care au primit invitaţia de a participa la acest studiu, 805 au răspuns pozitiv apelului lansat, furnizând date complete cu privire la situaţia din cele 11 judeţe vizate de proiect: Botoşani, Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Prahova, Suceava şi sectoarele 2 şi 5 Bucureşti.

În deschiderea conferinţei a luat cuvântul Presilia Mpanu-Mpanu, în numele Helenei Dalli de la Comisia Europeană pentru Egalitate, urmată de Elisa Ferreira, Comisarul European pentru Coeziune şi Reforme şi Salima Yenbou, membră a Parlamentului European, Renew Europe Group (Franţa) şi a Comisiei pentru Cultură şi Educaţie. Despre provocările întâmpinate în procesul de prevenire, combatere şi sancţionare a segregării în educaţie la nivel national şi European a vorbit Cerasela Bănică, directorul CADO, în dialog cu membrii instituţiilor europene şi Isabela Mihalache, moderatorul evenimentului şi Senior Advocacy Officer la European Roma Grassroots Organisations Network. Aceasta a fost urmată de Carolina Fernandez, de la FundaciĂłn Secretariado Gitano (FSG), care a prezentat segregarea elevilor rromi în şcolile din Spania. Deyan Kolev de la Amalipe – Bulgaria, a descris, în continuare, câteva exemple de hărţi şi modele pentru prevenirea segregării în ţara se de origine.

Ultimii speakeri ai evenimentului au fost Andrey Ivanov (Fundamental Rights Agency), Jeroen Jutte (DG EMPL) şi Denis Durmish (Consiliul Europei – Roma and Traveller Team), care au prezentat mai multe informaţii despre indicatorii folosiţi în monitorizarea segregării şcolare. Conferinţa s-a finalizat cu intervenţia lui Romeo Franz, membru al Parlamentului European, Greens/FFA Germania şi al Comisiei pentru Cultură şi Eudcaţie, care a prezentat ultimele recomandări şi concluziile întâlnirii.

Proiectului „Şcoala pentru toţi copiii!- II” este sprijinit prin programul Active Citizens Fund România, finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Iniţiativa are drept obiectiv consolidarea eforturilor de combatere a segregării şcolare şi a discriminării elevilor de etnie romă, dar şi creşterea nivelului de informare şi conştientizare a publicului larg, precum şi a 1.200 de părinţi romi si neromi şi 2.400 de elevi de liceu/din şcoli gimnaziale din cele 11 judeţe, privind impactul segregării şi discriminării asupra dreptului egal la educaţie a copiilor de etnie romă şi consilierea juridică a peste 600 de reprezentanţi legali ai victimelor segregării.

Pentru mai multe informaţii legate de acest proiect, persoana de contact din cadrul Asociaţiei ACDC este Petru Vasile Gafiuc – preşedintele organizaţiei, tel: 0230.524.128, e-mail: acdcassociation@gmail.com. Informaţii suplimentare se regăsesc şi pe pagina de Facebook Şcoala pentru toţi copiii – II, dar şi pe website-ul CADO, în secţiunea Proiecte.

Sursa foto Asociaţia ACDC România