21 mai 2022

Asociaţia Centrul pentru Politici Locale a lansat PETIŢIE pentru repornirea mineritului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociaţia Centrul pentru Politici Locale a lansat o PETIŢIE pentru repornirea mineritului şi îi invită să o semneze pe toţi cei care cred că România poate deveni o ţară puternică prin exploatarea resurselor naturale. Ţara noastră are bogăţii de subsol foarte mari, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ, dar şi resurse extrem de preţioase şi rare.

Petiţia privind redeschiderea exploatărilor miniere se regăseşte la adresa
https://www.petitieonline.com/o_ni_economic_poate_readuce_romania_acolo_unde_ii_este_locul__petiie_pentru_schimbarea_strategiei_economice_i_repornirea_mineritului (click pentru a o citi şi semna)

După ce, în ultimele luni, a adresat o scrisoare deschisă Guvernului României şi a arătat voinţa mai multor foşti minieri, privind repornirea mineritului, Asociaţia Centrul pentru Politici Locale iniţiază un nou demers civic prin care invită oamenii să semneze această petiţie.

Pentru anumite zone montane şi mai sărace din România, în care locurile de muncă lipsesc cu desăvârşire, mineritul reprezintă o şansă la viaţă. Este cunoscută tendinţa oamenilor din aceste zone de a lua calea străinătăţii ceea ce va face ca declinul demografic al ţării noastre să se accentueze.

„România are urgentă nevoie de o „economie civică”, o economie bazată pe adevăr şi unitate naţională. Transformarea unui HANDICAP în avantaj de nişă economică precum exploatatrea resurselor ţării cu scopul final de a asigura o independenţă DE FACTO pe piaţa internaţională a resurselor minerale. Ideea unei dezvoltări durabile a economiei actuale este incompatibilă cu ce s-a întâmplat în România în ultimii 32 de ani. Noi, Centrul Pentru Politici Locale, am avut în ultimii 3 ani sute de discuţii cu analişti economici, profesori academicieni, investitori, oameni politici iar împreună am încercat să găsim soluţii, avem strategii şi ne asumăm o implicare directă în procesul de repornire a Industriei Extractive în România. Vă invit să fiţi alături de noi în demersul iniţiat.

Acesta este un mesaj pentru toţi oamenii care vor să muncească în ţara aceasta, acasă ! Înainte de orice, în primul rând să fim mândri că avem o ţară care poate hrăni, ea însăşi, alte multe ţări.” – a precizat preşedintele Centrului Pentru Politici Locale, Radu Ciobotea.

Un număr mare de semnături va reprezenta un motiv în plus pentru autorităţile statului să îşi îndrepte atenţia spre acest sector care va aduce României şi românilor un plus important de prosperitate.

De asemenea, solicităm Parlamentului să revizuiască Legea Apelor, Legea Minelor şi Legea Mediului, astfel încât acestea să nu intre în contradicţie, iar mineritul să se poată realiza în bune condiţii.

Redeschiderea exploatărilor miniere este singura şansă pe care România o are pentru relansarea economică, în contextul în care avem importante zăcăminte de aur, argint şi cu metale rare, extrem de valoroase.

Repornirea mineritului trebuie realizată cu respectarea legilor privind acordarea redevenţelor, cu protejarea mediului înconjurător şi cu respectarea tuturor normelor europene în materie şi după consultarea tuturor actorilor implicaţi, inclusiv primării şi consilii judeţene.

Relansarea acestui domeniu va oferi avantajul direct, prin crearea locurilor de muncă, dar şi indirect, prin faptul că banii câştigaţi vor fi cheltuiţi şi investiţi tot la nivel local.

Din 2019 şi până în prezent, Centrul pentru Politici Locale, alături de partenerii săi, se implică direct şi nemijlocit în problemele de mediu ce afectează comunităţile locale şi soluţionează, prin forţe proprii, aspecte ce ţin de siguranţa şi sănătatea populaţiei din fostele zone miniere unde problemele de mediu pot produce efecte negative.

În contextul pandemiei, asociaţia a împărţit echipamente sanitare de protecţie mai multor instituţii publice şi persoane vulnerabile, cu scopul de a fi alături de semenii noştri. Astăzi suntem alături de ei prin acest demers, de repornire a mineritului, ce are ca scop valorificarea resurselor de subsol, dar şi crearea de locuri de muncă, dezvoltarea comunităţilor locale şi prevenirea depopulării zonelor montane.
Comunicat de presă – Asociaţia Centrul pentru Politici Locale