Publicat: 6 Februarie, 2018 - 15:53

Marţi, a avut loc şedinţa Asociaţiei "Cuţu, cuţu" pe tema sterilizării câinilor cu proprietar.

După o scurtă trecere în revistă a legislaţiei, am elaborat cereri către primăriile unor localităţi de pe raza cărora erau participanţii la şedinţă, urmând a fi depuse.

Cu această ocazie am elaborat pentru proprietari un model de adresare către primărie, pe care îl putem pune la dispoziţie oricui ni-l solicită.

Orice localitate poate beneficia continuu de sterilizare gratuită prin primărie şi se poate gospodări singura din fonduri locale.

Din 2013 localităţile nu mai depind doar de prezenţa unor clinici mobile ale organizaţiilor pentru protecţia animalelor, care, oricum, sunt foarte puţine şi ajung foarte rar şi pentru scurt timp în localitate (din cauza costurilor în cele mai multe localităţi nici nu a poposit vreodată o clinică mobila). Primăriile se pot alătura muncii de protecţie dacă cetăţenii o cer căci exista lege. Cu cât sunt mai multe cereri într-o localitate şi cu cât se perseverează (se pot depune de către aceeaşi persoană mai multe cereri în timp) cu atât primăria poate să adopte în Consiliul local o Hotărâre de consiliu prin care să aprobe bugetul de cheltuieli pentru sterilizarea câinilor cu proprietar.

La început este foarte bine şi dacă se acorda gratuitate pentru cazurile sociale (pentru câinii persoanelor şomere, pensionate şi cu handicap). Toate acestea se pot realiza DACĂ CETĂŢEANUL O CERE. Concret, la această oră, nici cetăţeanul nu cere, nici primăriile nu acorda ajutor căci legislaţia este cvasi necunoscută.

Obligativitatea sterilizării câinilor de rasa comună şi a metişilor cu proprietar este stipulată de Legea nr. 258/ 2013, articolul 13, indice 2, iar posibilitatea ca ei să fie sterilizaţi gratuit de către Consiliul local, la cererea proprietarilor, este stipulată de Hotărârea de Guvern nr. 1059/2013 art. 41.

Acţiunile de prevenţie sunt foarte importante. Dacă proprietarii nu sterilizează câinii, majoritatea puilor ajung în stradă, punându-se în pericol viaţa lor, siguranţă cetăţenilor pe stradă şi munca iubitorilor de animale de până acum (nu se vede; pe-o parte iubitorii aduna animale în adăposturi şi pe cealaltă parte proprietarii arunca animale pe stradă).

Preş. Marcela Pâsla
Asociaţia "Cuţu, cuţu"

Tag-uri Nume: