16 octombrie 2021

Asociaţia OvidiuRo şi Catena oferă 120.000 de cărţi preşcolarilor din medii defavorizate şi tuturor educatorilor din România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La începutul anului 2021, Asociaţia OvidiuRo a lansat programul „Citeşte-mi 100 de poveşti!”, dedicat preşcolarilor din România şi prin care îşi propune ca, până în 2025, să transforme toate grădiniţele publice în grădiniţe-bibliotecă, insule de lectură, cultură şi natură. Scopul este de a cultiva celor mici dragostea pentru lectură şi de a-i apropia de cărţi încă de la cele mai fragede vârste, astfel încât aceştia să aibă ocazia de a descoperi frumuseţea şi informaţiile aşternute între copertele cărţilor. Programul se desfăşoară în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Ministerul Culturii şi se află sub egida proiectului „România Educată”, derulat de Administraţia Prezidenţială.

De 1 Iunie, toţi educatorii din sistemul public de învăţământ din România au primit câte un exemplar al cărţii „Ghici, ce e în depărtare?”, cu mult talent scrisă de Simona Epure şi minunat ilustrată de Cornelia Revulets, pe care să îl citească celor mici din grupele lor, iar 90,000 de preşcolari au primit câte o carte, pe care să o citească acasă, în familie.

Catena susţine din 2014 programele de literaţie ale Asociaţiei OvidiuRo şi crede, la fel ca aceasta, în dreptul fiecărui copil de a avea acces la educaţie timpurie de calitate, o condiţie esenţială pentru dezvoltarea sa viitoare.

„Prin campania „Donează o poveste”, care a venit ca o continuare firească a acestei colaborării îndelungate, ne dorim să stârnim curiozitatea şi dragostea pentru lectură a celor mici. Este important ca experienţele de lectură să fie memorabile, de aceea cartea aleasă este una de ghicitori. Fiecare ghicitoare este un joc în sine şi poartă, în cele 4 versuri, informaţii interesante, care sunt de fapt doar un pretext de discuţie a educatorului sau părintelui cu copilul, pe teme diverse. A fost un proiect cu multe provocări, însă ne-am bucurat şi de sprijinul – şi de aceea îi mulţumim! – Ministerului Educaţiei, cu ajutorul căruia am reuşit să livrăm la timp cărţile către educatori. La fel de importantă a fost şi contribuţia echipei de distribuţie a Catena, care a mers în peste 700 de localităţi din România pentru a livra copiilor cărţile. Fiecare dintre noi poate oferi unui copil dintr-o familie defavorizată prima sa carte, printr-un SMS recurent de 2 EURO, cu textul CARTE, trimis la 8844″, a declarat Patricia Puşchilă, Director Operaţional OvidiuRo.

„Am observat de mulţi ani atenţia pe care Asociaţia OvidiuRo o acordă educaţiei şi mai ales educaţiei timpurii. Şi, pentru că am fost invitată la lecturi organizate de asociaţie, am fost şi educator pentru o zi, am văzut ce înseamnă ochii plini de bucurie şi lumină ai copiilor care ascultă o poveste. Cred că această campanie este extrem de valoroasă, pentru că intră în conţinutul educaţiei, în creuzetul în care se fabrică poveşti şi ne bucurăm că ne putem alătura acestei iniţiative, de a dărui fiecărui copil o poveste”, a declarat Anca Vlad, fondatorul lanţului de farmacii CATENA, în cadrul evenimentului de prezentare a proiectului şi cărţii, organizat online de Asociaţia OvidiuRo.