16 ianuarie 2022

Asociația Pro Consumatori (APC) a luat act cu îngrijorare de frecvenţa alertelor alimentare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociația Pro Consumatori (APC) a luat act cu îngrijorare de frecvenţa alertelor alimentare de pe site-ul ANSVSA cu privire la retragerea de la comercializare a unor cantități mari de carne de pasăre. Totodată, ne îngrijorează absenţa unor informații utile pentru consumatori din conținutul acestor notificări, astfe

  1. La nota de rechemare din data de 2 decembrie 2021 referitoare la produsul congelat „pipote de pui” din Polonia distribuit de SC Copanex SRL şi comercializat de lanțul de magazine Penny, am constatat următoarele:
  • sintagma toate loturile este neclară pentru consumatori, fapt care încalcă regulile cu privire la trasabilitatea acestui produs;
  • sintagma „ca urmare a evidențierii Salmonela enteritidis la unele dintre loturile analizate” ridică un mare semn de întrebare cu privire la felul în care ANSVSA monitorizează   carnea de pasăre infestată cu Salmonela enteritidis;
  • între data afișării pe site-ul ANSVSA a notei de rechemare de la consumatori, respectiv 2 decembrie 2021,  şi data de început a procesului de rechemare așa cum apare pe acest document, respectiv 27 noiembrie 2021, există o diferență de 7 zile, aspect ce constituie o încălcare a legislației din domeniul siguranței alimentare şi, totodată, a condus la punerea în pericol a sănătății şi vieții consumatorilor care au consumat acest produs, necunoscând faptul că este infestat cu bacteria Salmonela enteritidis;
  • pe nota de rechemare a produsului nu apare o listă cu magazinele în care s-a comercializat acest produs, lucru la fel de grav din perspectiva respectării regulilor referitoare la trasabilitatea produsului și a eficacității măsurilor de prevenție în astfel de situații.
  1. La nota de rechemare din data de 22 noiembrie 2021 cu privire la produsul „pulpe întregi cu o porțiune de spate atașată” produs de SC Cedrob SA din Polonia, distribuit de SC Gama Vest Trade SRL din Arad am identificat următoarele neconformități:
  • pe nota de rechemare nu se menționează faptul că este vorba de un produs congelat;
  • pe nota de rechemare nu apar informații cu privire la atenționarea consumatorilor să nu consume produsul având în vedere implicațiile la adresa sănătății și vieții consumatorilor a bolii salmoneloză generată de bacteria Salmonela enteriditis, respectiv faptul că poate provoca afecțiuni grave stomacale sau intestinale;
  • pe nota de informare nu apare o adresă de email/un număr de telefon prin intermediul cărora consumatorii să obţină informații suplimentare cu privire la acest produs infestat cu bacteria Salmonela enteriditis, ci numai o adresă poștală, fapt care blochează orice dialog pe tema prevenției.

Astfel de deficienţe grave în procesul de prevenție gestionat de ANSVSA cu privire la ţinerea sub control a bolilor provocate de bacterii arată ineficienţa acestei instituții în a monitoriza alimentele din punctul de vedere al siguranței alimentare, ca parte a siguranței naționale.