29 septembrie 2022

Asociația Pro Consumatori (APC) face cunoscut consumatorilor,  alerta europeană, cu privire la existența pe piața Uniunii Europene a produsului „Sandale pentru copii din piele roz” 

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică, statut obținut prin H.G. nr. 1106/2005, organizație cu activitate neîntreruptă de peste 31 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), membru în Organizația Europeană a Consumatorilor din anul 2005, singura organizație de consumatori din România calificată să introducă acțiuni în justiție în baza Directivei nr. 1828/2020 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor (https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/romania_country_fich_en_2.pdf), face cunoscut consumatorilor alerta europeană transmisă astăzi 26 noiembrie 2021 de Germania prin Sistemul european de alertă rapidă Safety Gate cu privire la existența pe piața Uniunii Europene a produsului „Sandale pentru copii din piele roz” fabricat în Tunisia, în compoziţia pielii găsindu-se prin analiză de laborator o cantitate de 5,6 mg/kg crom VI (crom hexavalent). În Uniunea Europeană este interzis folosirea cromului hexavalent la tăbăcirea pieilor utilizate la fabricarea încălțămintei. Toxicitatea şi mutagenicitatea cromului hexavalent sunt bine-cunoscute. Expunerea la compuşii cromului hexavalent poate cauza alergii cutanate, dermatite, ulceraţii, perforaţii ale septului nazal şi carcinoame bronşice.

În vederea identificării cu ușurință a acestui articol, facem cunoscut următoarea descriere a produsului:

  • sandalele pentru copii din piele roz au tălpi din plastic de culoare argintiu-roz pe fața produsului, pe linia mediană a sandalei, fiind aplicate două inimi strălucitoare.
  • produsul este ambalat într-o cutie verde.
  • marca produsului este Bambulini.

Fiind vorba despre un produs contrafăcut și având în compoziția acestuia o substanță cancerigenă, Asociația Pro Consumatori le recomandă consumatorilor în situația în care identifică la vânzare acest produs să anunțe următoarele instituții ale statului: Poliția sau Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor/Comisariatele Regionale pentru Protecția Consumatorilor/Comisariatele Județene pentru Protecția Consumatorilor.