Publicat: 11 Decembrie, 2016 - 23:37
Share

Asociația Pro Democrația (APD) organizație neguvernamentală, non-profit și neafiliată politic, s-a implicat în observarea alegerilor pentru alegerile generale din data de 11 decembrie a.c.

Sute de observatori ai APD și-au desfășurat activitatea de observare în secțiile de votare din județele țării (observatori în secții și echipaje mobile) și a pus la dispoziția cetățenilor din întreagă țară numărul 0800 070 100 (TelVerde) pentru a sesiza nereguli și fraude în secțiile de votare.

Comparând modul de desfășurare a acestui scrutin cu alegerile parlamentare pe care Asociația noastră le-a observat în 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008 și 2012, constatăm că acesta a avut parte de cea mai bună organizare de până acum.

Acest lucru se datorează și faptului că sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot (SIMPV) care a funcționat bine a eliminat posibilitatea votului multiplu, unei mai bune organizări a comisiilor secțiilor de votare, dar pe de altă parte și spiritului civic în creștere al cetățenilor care au fost mult mai bine informați decât la alte scrutine, cu privire la drepturile lor, procedura de vot și tipurile de nereguli ce pot apărea.

Considerăm că un alt factor important care a contribuit la eliminarea neregulilor este și penalizarea de către justiție a tentativelor de fraudare ce au fost constatate la scrutinele anterioare — ceea ce a 'educat' în mod forțat politicienii și votanții.

Cristian Pîrvulescu, președintele de onoare a Asociației Pro Democrația a declarat că 'Legea și DNA-ul au făcut ca politicienii să fie mai rezervați în campania electorală'.

Deși, aparent, din modul de organizare a scrutinului am putea considera că democrația românească s-a maturizat în întregime, totuși, modul agresiv de desfășurare a campaniei, mesajele cu tentă negativă și puternic extremiste reprezintă din nou un motiv de îngrijorare pentru noi.

'Într-un context geopolitic în care naționalismul și diversele forme de extremism câștigă tot mai mult teren, iar libertatea de organizare și manifestare a societății civile din regiune este tot mai mult îngrădită, considerăm că provocările pe care democrația românească va trebui sa le înfrunte în următorii ani, sunt pe măsura celor din primii 26 ani ai noii democrații românești'' a declarat Ionuț Țața, președintele Asociației Pro Democrația.

Spre deosebire de alegerile locale, în cazul alegerilor generale nu ne-au fost sesizate nereguli majore care să necesite intervenția autorităților, sau formularea unor contestații. Totuși, până la ora 21:00, cele mai importante nereguli centralizate, respectiv, care au fost sesizate de observatorii APD și cetățeni, au fost:

— Publicarea, de către anumite canale media, a rezultatelor exit poll-ului înainte de ora 21.00;

— Membrii secției de votare, în special președinții, nu cunosc prevederile legale cu privire la desfășurarea alegerilor parlamentare;

— Nefuncționarea sistemului informatic SIMPV: eroare de sistem — la mai multe secții de votare din București, în special sectorul 4, mai mulți cetățeni au sesizat faptul că la scanarea cărții de identitate apăreau în sistemul electronic că au votat deja, deși se aflau pe listele electorale permanente din secțiile de votare respective.

— Interpretarea legii 208/2015 cu privire la art. 84 alin (1) privind votarea pe liste suplimentare '... în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința', cu precădere în București.Comunicat de presă - Asociația Pro Democrația