Publicat: 14 Decembrie, 2016 - 15:03

Proiectul de educație anticorupție adresat tinerilor 'Lideri pentru integritate', derulat de Asociația Pro Democrația și Direcția Generală Anticorupție în parteneriat cu Inspectoratul școlar al Municipiului București, Primăria Municipiului București și Centrul de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret București (PROEDUS) marchează, joi 15 decembrie a.c., finalul activităților desfășurate pe parcursul întregului an printr-o serie de acțiuni de prevenire a corupției în rândul bucureștenilor.

Startul activităților va fi dat începând cu ora 10.00, la Pasaj Universitate, acolo unde va avea loc un flash mob sub forma unui culoar/labirint uman — Drumul Integrității, pe unde vor trece cetățenii din toate cele 4 intrări. Fiecare persoană, parte a labirintului, va ține în mână un carton cu mesaje anticorupție, în timp ce alți tineri vor împărți materiale celor care vor trece prin culoarul astfel format.

Totodată, echipe alcătuite din câte 15-20 de tineri și cel puțin un voluntar APD vor distribui călătorilor din 6 stații de metrou bucureștene materiale informative despre faptele de corupție și modalitățile de sesizare ale acestora. Stațiile sunt: Piața Unirii, Piața Universității, Piața Victoriei, Dristor, Gara de Nord și Eroilor.

În acțiune sunt implicați peste 150 de liceeni și voluntari ai Asociației Pro Democrația.

Precizăm faptul că proiectul a avut ca scop formarea tinerilor, liceeni și studenți, prin utilizarea metodelor non-formale de educație, pentru a deveni cetățeni — model de integritate și moralitate. În ultima etapă a proiectului, tinerii au avut misiunea de a desfășura o serie de activități anticorupție (informări, interviuri, sondaje, dezbateri, realizare de afișe, pliante, creații plastice etc.), în instituțiile de învățământ din care provin sau în afara acestora, cu scopul de a informa și de a conștientiza publicul larg și, în special tinerii, despre importanța adoptării unui comportament integru, onest, corect și moral în societate. După monitorizarea și evaluarea activităților, în cadrul Galei Integrității 2016 ce a avut loc în ajunul Zilei Internaționale Anticorupție — 9 decembrie, au fost premiate cele mai bune proiecte.

Iuliana Iliescu — Manager proiecte, Asociația Pro Democrația