27 septembrie 2022

Asociațiile de elevi susțin remanierea ministrului Sorin Cîmpeanu și își doresc un ministru al educației capabil să își exercite funcția, fără să distrugă învățământul.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ref: Elevii susțin remanierea lui Sorin Cîmpeanu!

 

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Timișoara (AETM), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) critică proiectul Legii învățământului preuniversitar și susțin remanierea actualului ministru al educației.

 Luni, 8 august a.c., a fost lansată în spațiul public, pe surse, faptul că ministrul educației se află pe lista de miniștri propuși pentru o viitoare remaniere. Încă de la începutul mandatului de ministru, Sorin Cîmpeanu nu a făcut altceva decât să distrugă sistemul educațional și să promoveze corupția, transparența decizională lipsind în majoritatea deciziilor luate.

Proiectul legii învățământului preuniversitar este unul lipsit de o viziune concretă și de un set de valori bine definit. La nivelul acestuia, sunt propuse multiple măsuri venite în dezavantajul elevilor, precum distrugerea sistemului de acordare al burselor, fiind propus un sistem care va duce la inegalități de la o școală la alta, precum și introducerea examenelor de admitere la colegiile naționale, ce favorizează inechitatea și corupția în rândul directorilor.

Mai mult, Sorin Cîmpeanu dovedește din nou faptul că are o mentalitate retrogradă, poziționându-se împotriva digitalizării învățământului, prin tăierea dreptului la asigurarea unui dispozitiv conectat la internet către elevi și profesori. Nu în ultimul rând, se poate observa ferm dorința sa de a politiza învățământul. Politizarea funcțiilor de conducere ale ISJ-urilor nu este un fenomen nou, la fiecare schimbare de Guvern fiind bine cunoscut faptul că în consecință apar și schimbări ale inspectorilor școlari, proiectul noii legi doresc să transforme acest fenomen într-unul explicit. Astfel, prin transformarea ISJ-urilor în DJIP-uri, se reglementează contractele directorilor generali/directorilor generali adjuncți ca fiind strict în perioada mandatului ministrului. Practic, la schimbarea unui ministru al educației, contractele directorilor își pierd valabilitatea.

Odata cu lansarea în dezbatere publică a proiectelor pentru noile legi ale educației, au fost dezvăluite și măsuri care promovează corupția și susțin plagiatul, precum desființarea CNATDCU – instituția esențială în soluționarea plagiatelor din doctorate, posibilitatea renunțării fără motivare la titlul de doctor de către orice plagiator și amnistierea plagiatelor după 3 ani.

Asociațiile de elevi susțin remanierea ministrului Sorin Cîmpeanu și își doresc un ministru al educației capabil să își exercite funcția, fără să distrugă învățământul.

 Foto: facebook

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAȚIEI ELEVILOR DIN CONSTANȚA