Publicat: 28 Martie, 2018 - 17:12

În data de 23 martie 2018, s-a desfășurat la Iași un eveniment legat de asocierea în domeniul agro - alimentar, organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord - Est. La acest eveniment au participat un număr mare de fermieri și asociații de fermieri, fiind prezentate modele de succes de cooperare pe lanțul valoric agro - alimentar, atât sub forma unor cooperative cât și sub forma unor clustere.

În cadrul evenimentului, USH Pro Business a prezentat experiența sa în organizarea de clustere și a făcut o prezentare generala a clusterelor Bio Danubius și Bio Concept Valea Prahovei, clustere in care se implica activ.

De asemenea, a fost subliniată importanța exportului prin structuri asociative de tip cooperativă și de tip cluster, scoțându-se în evidență rolul Centrului de Afaceri pentru Export Bacău în dezvoltarea de servicii integrate de export în domeniul agriculturii ecologice, proiect în cadrul programului guvernamental româno-elvețian. Cu acest prilej CAE Bacău a făcut o prezentare a serviciilor și activităților întreprinse în programul sus numit cu accent pe rolul important pe care programul îl dă constituirii de forme asociative precum cooperativele și clusterele.

„Asocierea este mâna invizibilă mai puțin acceptată de noi a succesului în competiția economică atât pe plan național cât și internațional” a declarat Costin Lianu, în cadrul intervenției sale, intervenție în care a pus accent pe ideea că prin sprijinirea comunităților de practică la nivel regional, local, prin noi lideri capabili să inspire încredere și transparență în conceptul de asociere se poate trece de la asociații formale, pe hârtie la asociații efective și puternice economic. Astfel de evoluții spre asociere nu sunt imediate și au ciclicitate pentru că  cer perseverență și leadership, a subliniat acesta.
 

Tag-uri Nume: