28 septembrie 2021

Asphalt Princess, petrolierul capturat, se îndreaptă spre Iran 8:12 AM

Petrolier
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Asphalt Princess, petrolierul capturat, se îndreaptă spre Iran
Nava se îndreaptă spre strâmtoarea Hormuz, spre apele Iranului, susțin surse de presa din Regatul Unit

Persoanele care au confiscat petrolierul Asphalt Princess, sub pavilion panamez în Golful Oman au ordonat echipajului să se îndrepte spre apele teritoriale iraniene, potrivit informațiilor furnizate de compania Lloyd’s List, care monitorizează traficul maritim mondial.

Potrivit acesteia, petrolierul se îndreaptă în prezent spre Strâmtoarea Hormuz. Această navă aparține companiei Prime Tankers, cu sediul în Dubai. În 2019, corporația a reamintit că petrolierul Riah, deținut și de Prime Tankers, „a fost confiscat de trupele iraniene”.

Anterior, canalul de televiziune britanic Sky News a raportat despre confiscarea petrolierului Asphalt Princess în largul coastei EAU, citând surse de securitate. Potrivit acestora, aproximativ nouă bărbați înarmați s-au urcat la bordul navei, îndreptându-se din orașul Haur-Fakkan din Emiratele Arabe Unite către portul Sohar din Oman și au deturnat nava. Potrivit unor surse ale The Times , agențiile de informații britanice recunosc că „militarii iranieni sau aliații lor” pot fi implicați în incident.

Organizația pentru Comerț Maritim din Marea Britanie (UKMTO) a declarat marți că a considerat incidentul de pe coasta Emiratelor Arabe Unite drept o „posibila deturnare”. După cum se menționează în mesajul larg răspândit al UKMTO, incidentul cu nava a avut loc în Golful Oman, la aproximativ 100 km nord de portul Fujairah din Emiratele Arabe Unite.

Pe 30 iulie, UKMTO a raportat un atac în aproximativ aceeași zonă asupra navei Mercer Street, operată de Zodiac Maritime, deținută de antreprenorul israelian Eyal Ofer. În acel moment, pirateria a fost inițial presupusă, dar apoi incidentul a fost clasificat ca nefiind legat de piraterie. Zodiac Maritime a confirmat că incidentul a ucis doi membri ai echipajului – un cetățean român și un cetățean britanic.

Ministerele de externe ale Regatului Unit și ale Statelor Unite au declarat că Iranul este responsabil pentru atacul asupra petrolierului Mercer Street. Potrivit Teheranului, aceste acuzații sunt nefondate și motivate politic.

Ciprian Pop