29 mai 2022

Associated Press: Serviciile de informații americane susțin că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina la începutul lui 2022

harta Ucraina
Distribuie pe rețelele tale sociale:
„Rapoartele serviciilor de informații americane sugerează că Rusia plănuiește o invazie a Ucrainei în ianuarie 2022”, a raportat Associated Press, citând ceea ce agenția de știri numeste o sursă de la Casa Albă.
Potrivit interlocutorului publicației, Federația Rusă urmează să plaseze până la 175 de mii de militari la granița cu Ucraina, jumătate dintre aceștia fiind deja localizați în regiunile adiacente țării vecine.
O sursă a spus agenției despre „planurile” Moscovei de a trimite în zonele de frontieră aproximativ 100 de grupuri tactice împreună cu vehicule blindate, artilerie și echipamentele necesare, scrie si argumenti.ru .

Potrivit oficialului, citat de AP, „ofițerii de informații au observat, de asemenea, o creștere a propagandei ruse prin folosirea proxy-urilor și a mass-media pentru a denigra Ucraina și NATO în așteptarea unei potențiale invazii”, se spune în articol.

Presa occidentală și unii politicieni europeni și americani au acuzat în ultimele săptămâni Rusia că a mutat  echipament militar la granița cu Ucraina și se pregătește să invadeze această țară. Articole despre agresiunea rusă au fost publicate în mod repetat de mass-media precum Bloomberg și Washington Post. La începutul lunii noiembrie, Politico a publicat imagini din satelit ale echipamentelor militare din regiunea Smolensk și a indicat că se învecinează cu Ucraina. În realitate, regiunea este situată la 260 de kilometri de Ucraina și este separată de țara vecină de regiunea Bryansk .

Kremlinul a numit acuzațiile de agresiune ca fiind „nefondate”. Potrivit secretarului de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, Rusia mută trupe pe teritoriul său la discreția sa, iar acest lucru nu amenință pe nimeni. El a menționat că „isteria este provocată artificial” de cei care și-au adus forțele armate peste ocean.
La randul sau, Ministerul rus de Externe a emis o declarație conform căreia „Participarea Ucrainei la jocurile geopolitice ale SUA pe fondul desfășurării forțelor NATO în apropierea granițelor Federației va avea cele mai grave consecințe și va forța Moscova să ia măsuri de răzbunare”.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) semnalează și el in aceste zile că a arestat trei „spioni” ucraineni și l-a acuzat pe unul dintre ei că a pus la cale un atac terorist. FSB a publicat un videoclip cu „mărturisirea” spionilor acuzați și a raportat că unul dintre ei, pe nume Alexander Tsilik, plănuia să efectueze atentate teroriste cu bombă într-o locație fără nume.

FSB a mai susținut că tatăl și fiul, care se numesc Zinovy și Igor Kovaly, au primit ordin de la serviciile speciale ucrainene să colecteze informații despre podurile de cale ferată, drumuri și o centrală termică.

Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, a numit aceste acuzații false și a spus că „ar trebui privite prin prisma unui război hibrid împotriva Ucrainei”.

Ciprian Pop