20 octombrie 2021

ATACURILE DE PANICĂ,TOT MAI FRECVENTE ÎN PANDEMIE

atac oanica
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cu un număr crescut de cazuri la nivel global, anxietatea și atacurile de panică devin două dintre cele mai îngrijorătoare consecințe negative ale pandemiei SARS-CoV-2.

În vreme ce depresia ocupă primul loc în categoria celor mai cunoscute tulburări mintale, la nivel mondial nu ea este și cea care ridică cele mai mari  preocupări. Încă înainte de pandemia SARS-CoV-2, anxietatea, împreună cu tulburările asociate, printre care și atacurile de panică, afecta mai mulți oameni decât depresia. Mai exact, datele arată că anul 2017 că la nivel global 264 de milioane de oameni sufereau de depresie și nu mai puțin de 284 de milioane s-au confrunta cu o formă sau alta de anxietate.

Conform cercetărilor efectuate până acum, pandemie de COVID-19 a crescut și mai mult nivelul de anxietate, iar implicațiile privind sănătatea mintală sunt tot atât de îngrijorătoare, ca și cele medicale. Una dintre cele mai puternice forme ale anxietății și anume atacul de panică a înregistrat creștere semnificativă a incidenței, comparativ cu anii trecuți. Ca o consecință firească a nivelului ridicat de stres și a îngrijorărilor legate de starea de sănătate, la nivel colectiv și individual, dar și al celor provocate de exacerbarea temerilor privind un viitor incert, plin de nesiguranță. De altfel, atacul de panică este cea mai elocventă formă de exprimare a lipsei de control pe care mulți dintre noi o resimțim în prezent, prin înseși manifestările sale, impetuoase și paroxistice.

„Un atac de panică este o experiență îngrozitoare. Te umple de o frică groaznică. Te convinge că viața, așa cum o știai, s-a terminat. (…) Panica este o capcană diabolică, perfidă, care te poate face prizonier în propria viață, casă, minte (…) nu doar pentru că te păcălește să crezi că ești în pericol imediat, aproape de o catastrofă personală, ca moartea, nebunia sau o umilință îngrozitoare, (…) ci pentru că te convinge să acționezi și să gândești exact în felurile care înrăutățesc problema în loc să o rezolve”, explică David Carbonell, autorul cărții „Atacurile de panică. Un program pentru a evita capcanele panicii”.

De regulă, oamenii au o problemă în a vizita un medic atunci când nu se simt bine. Fie pentru că se tem de un demers costisitor, vești proaste sau necesitatea medicației. În cazul atacului de panică, spune Cabonell, mulți se tem că vor face unul chiar în cabinet sau pe hol, așteptând. Ascunderea acestor frici și încercarea de a îndura agravează întotdeauna anxietatea, indiferent de simptome. Dar și mai mult în atacurile de panică. Carbonell recomandă o primă vizită la medic pentru a exclude alte implicații fizice. Apoi, aceasta ar trebui urmată de consultarea unui specialist în sănătate mintală, a cărui intervenție de normalizare, de psihoeducație și de ameliorare a atacurilor de panică prin tehnici specifice poate ajuta la a face față inclusiv presiunilor provocate de contextul actual.

preluat Revista Tonica