29 septembrie 2022

Atelier apicol de retezat ştiubeiele şi altul de pregătire a cerii pentru confecţionarea lumânărilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul ASTRA organizează în perioada 6-7 august 2021 un atelier apicol de retezat ştiubeiele şi un altul de pregătire a cerii pentru confecţionarea lumânărilor. Cele două ateliere vor avea loc timp de două zile, în intervalul orar 10 – 16, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la gospodăria de boştinar din Sebeşu de Jos.

Atelierul apicol – retezatul ştiubeielor, vineri, 6 august 2021, va prezenta instrumentarul şi metodele arhaice de extragere a mierii. În atelierul gospodăriei din Sebeşu de Jos, vizitatorii vor afla de la 3 apicultori profesionişti din judeţul Sibiu cum foloseau boştinarii în trecut reziduurile rămase în urma extragerii mierii.

Retezatul ştiubeielor este un procedeu arhaic de extracţie a mierii din buduroaie (ştiubeie) sau coşniţe apicole, prin afumarea lor. Procedeul acesta o să fie înlocuit pe parcurs cu metodele moderne de extracţie date de centrifugile apicole modernizate. Retezatul ştiubeielor era legat de marile sărbători religioase ale verii sau ale toamnei (20 iulie, 6 şi 29 august, chiar 14 septembrie).

Sâmbătă, 7 august 2021, la atelierul de pregătire a cerii pentru confecţionarea lumânărilor, un meşter lumânărar din Sebeşul de Jos va ilustra vizitatorilor tehnicile arhaice de pregătire a cerii pentru turnare, în vederea obţinerii lumânărilor. Totodată, în cadrul acestui atelier, vizitatorii pot descoperi atât tehnicile tradiţionale, cât şi pe cele mai moderne de obţinere a lumânărilor.

Cele două ateliere fac parte din programul cultural de punere în valoare a noului circuit expoziţional dezvoltat în cadrul proiectului Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA, finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL Susţinerea expoziţiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Evenimentele sunt organizate de Muzeul ASTRA în cadrul proiectului „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul Susţinerea expoziţiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) este organizat în parteneriat cu Museums of South Trondelag (MiST, Norvegia) şi beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.astravr.ro.

Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul şi sudul Europei şi statele baltice. Aceste mecanisme de finanţare sunt stabilite în baza Acordului privind Spaţiul Economic European, ce reuneşte statele membre UE şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia ca parteneri egali pe piaţa internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde euro între 1994 şi 2014 şi 1,55 miliarde euro pentru perioada de finanţare 2014 – 2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org şi www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului şi are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro.