2 iulie 2022

Atelier gastronomic de modelare a colacilor rituali. Pomul vieţii. Târgul de toamnă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Data 14 septembrie 2021, orele 10,00-16,00

Loc de desfăşurare: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Muzeul ASTRA organizează un atelier gastronomic de modelare a colacilor rituali, o reconstituire a obiceiului Pomul vieţii şi apoi evenimentul Târgul de toamnă. Toate acestea vor avea loc marţi, 14 septembrie 2021, iar locaţia de desfăşurare va fi gospodăria de oier transhumant, provenită din Răşinari şi gospodăria de boştinar din Sebeşu de Jos. Evenimentele fac parte din programul cultural de punere în valoare a noului circuit expoziţional dezvoltat în cadrul proiectului Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA, finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL Susţinerea expoziţiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

BACKGROUND INFO

Pomul vieţii & Atelier de modelare a colacilor

Locul evenimentului: Gospodăria de boştinar din Sebeşu de Jos

Reconstituirea obiceiului de a face un pom al vieţii la slujbele religioase ce însoţeau momentele de trecere în viaţa de apoi sau la pomenirile străbunilor va avea loc în zi de mare sărbătoare – Ziua crucii, o zi însemnată, potrivită pentru post şi rugăciune.

Începând cu ora 10,00, gospodinele din Sebeşu de Jos vor frământa aluat din făina cea mai albă şi vor modela colacii specifici Pomului vieţii, povestind tradiţia pregătirii colacilor, dar şi a folosirii lor. Colacii, prin forma şi denumirea lor, sunt meniţi să ajute sufletul celui plecat dintre noi să se despartă de viaţa aceasta şi să aibă ajutor în ascensiunea către cer. Începând cu ora 13,00 tot în gospodăria din Sebeşu de Jos, veţi putea lua parte la reconstituirea obiceiului de a face pomul vieţii, împodobit cu colacii rituali făcuţi în localitate: soarele, scara, maţul oii sau mielul cel blând şi foarfecele, toţi având semnificaţii adânc creştine.

Târg de toamnă

Locul evenimentului: Gospodăria de boştinar din Sebeşu de Jos şi gospodăria de oier transhumant, provenită din Răşinari, orele 10,00-16,00.

Din abundenţa de fructe şi legume a toamnei, valorificată prin cunoştinţele transmise din generaţie în generaţie, gospodari vrednici din Răşinari, Sebeşu de Jos şi împrejurimi vor aştepta vizitatorii muzeului la târg cu cele mai bune, sănătoase şi gustoase produse. Cine vrea, poate degusta preparatele în timp ce producătorii spun povestea realizării lor: ingrediente folosite şi etape de urmat. Pe mese vor sta brânza de munte, paine şi lichii cu prune şi mere, de borcănele pregătite cu legume şi fructe, de lumânări, ceară de albine şi produse apicole, dar şi ţesături tradiţionale, haine cu motive tradiţionale, coşuri şi corfe împletite din răchită.

Noul circuit expoziţional: gospodăria de boştinar din Sebeşu de Jos, staulul şi gospodăria de oier transhumant din Răşinari, vă va familiariza cu viaţa comunităţilor din cele două localităţi şi prin intermediul unor tehnologii de ultimă generaţie.

Evenimentul este organizat de Muzeul ASTRA în cadrul proiectului „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul Susţinerea expoziţiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) este organizat în parteneriat cu Museums of South Trondelag (MiST, Norvegia) şi beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.astravr.ro

Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul şi sudul Europei şi statele baltice. Aceste mecanisme de finanţare sunt stabilite în baza Acordului privind Spaţiul Economic European, ce reuneşte statele membre UE şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia ca parteneri egali pe piaţa internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 şi 2014 şi €1,55 miliarde pentru perioada de finanţare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org şi www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului şi are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro

INFO TEXT: Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu