17 august 2022

Ateliere de fotografie pentru copii, în ianuarie 2022, la Institutul Cervantes

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Institutul Cervantes din Bucureşti debutează seria evenimentelor desfăşurate anul acesta la sediul din Bulevardul Regina Elisabeta 38 cu două ateliere de fotografie pentru copii, pentru grupele de vârstă 4-6 ani şi 7-9 ani, pe 23 şi 24 ianuarie.

Desfăşurate sub coordonarea artistei venezuelene de origine română Amada Granado, atelierele durează 4 ore, distribuite în două şedinţe a câte două ore (între orele 10.00 şi 12.00 pentru grupa de vârstă 4-6 ani, respectiv între orele 12.15 şi 14.15 pentru grupa de vârstă 7-9 ani). Numărul minim de participanţi este de 5, iar cel maxim de 7.

Înscrierile se pot face până pe 18 ianuarie, iar costul este de 150 de lei. Este necesar ca este ca cei mici să vină cu aparat foto digital sau telefon mobil cu cameră foto integrată.

Pentru înscrieri, cei interesaţi sunt rugaţi să trimită un mesaj la adresa cultbuc@cervantes.es.

Atelierul propus de Amada Granado, „La primera toma / Primul cadru”, este conceput în spiritul încurajării creativităţii şi imaginaţiei copiilor, care vor avea ocazia să privească altfel mediul din jurul lor, dincolo de prejudecăţi şi de limitări. În prima zi, excursul fotografic va începe cu explorarea spaţiului Institutului Cervantes, fără aparatul foto, doar pentru a observa şi a reţine obiecte sau imagini care le atrag atenţia copiilor şi pe care le vor încadra cu mâna (durata: 1 oră). La finalul acestui traseu, copiii vor realiza desene din memorie ale imaginilor pe care le-au reţinut (durata: 1 oră). În ziua următoare se va merge pe acelaşi traseu, iar copiii vor face fotografii (durata: 1 oră). La final, vor fi comparate fotografiile cu desenele, iar cei mici vor fi invitaţi să îşi exprime părerea (durata: 1 oră).

Acest atelier a fost iniţiat în 2015, de Biblioteca Publică Municipală „Paul Harris” din Puerto Varas, Chile, cu sprijinul Departamentului de Cultură al Municipalităţii.

Amada Granado este o artistă venezueleană de origine română (s-a născut în Bucureşti, în 1977), care în prezent locuieşte şi lucrează în Ibiza, Spania. Pentru ea, fotografia este un mijloc de explorare a graniţelor dintre public şi privat, recreere şi izolare. Lucrările sale sunt apreciate la nivel internaţional, fiind expuse în numeroase galerii şi spaţii culturale din Europa, America de Nord şi America Latină. Printre cele mai cunoscute serii ale ei sunt „Penitenciario” (2012), „Humboldt” (2011) şi „Guaire” (2008/2009), reunite sub titlul „Balnearios”, eseuri vizuale prin care s-a poziţionat critic faţă de anumite aspecte ale realităţii socio-politice din Venezuela.