28 septembrie 2022

Ateliere Interactive Antice la Muzeul Principia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Descoperă meşteşuguri de acum 2 000 de ani într-o campanie inedită: Ateliere Interactive Antice la Muzeul Principia

Printr-o idee venită dintr-un proiect înscris la bugetarea participativă în 2021, la Alba Iulia se pune în practică o iniţiativă pe cât de inedită, pe atât de interesantă.

Muzeul Principia devine, în fiecare zi, gazda unor ateliere interactive antice, care promovează moduri de lucru manual străvechi prin folosirea de replici de instrumente sau tehnici antice pentru crearea unor produse ce imită ceea ce rezulta şi din munca romanilor sau a dacilor, acum două milenii.

Albaiulienii dar şi turiştii ajunşi în Cetate pot vedea pe viu cum se confecţiona o armură, un mozaic, ce tehnici de cusut sau pictat se foloseau aici, la Apulum, în antichitate.

Cei care vor administra şi gestiona aceste ateliere vor fi angajaţii Muzeului Principia însă, în funcţie de posibilităţi şi disponibilitate, anumite activităţi se vor prezenta sau efectua de către voluntari, meşteri populari, reenactori sau personal muzeal de la instituţii partenere.

Gabriel Pleşa, primarul Municipiului Alba Iulia spune că /”Principia este un exemplu excepţional de mix între valori istorice conservate şi tehnologie modernă, care le pune şi mai bine în valoare. Printr-o serie de proiecte inovative am creat sistemul de realitate augmentată sau virtuală, prin care vizitatorii pur şi simplu pot afla povestea anticului Apulum chiar de la protagonişti. Acum, prin seria de ateliere antice, ne întoarcem la promovarea tehnicilor, materialelor şi a modului de lucru folosite acum 2000 de ani. Cred că e foarte util să ne mai şi dezlipim, din când în când, de gadgeturi şi tehnologie şi să revenim la rădăcini.”/

Atelierele interactive din Principia se vor axa în jurul următoarelor meşteşuguri: armurărit (Fabrica Legionis XIII Geminae), pielărie (Officina Corium), signacule (Officina Signaculorum), scriere antică (Officina Scriptoria), pictură (Officina Pintoria), mozaic (Officina Tesselis), gastronomie (Officina Coquina) şi monetarie (Officina Monetaria).

Atelierele debuteză în 22 septembrie şi se vor întinde pe toată durata anului, cu posibilitatea de a fi extinse şi în exterior, în aer liber, din primăvara anului 2023.

Participarea publicului este gratuită iar rezultatele muncii vor forma, ulterior, expoziţii permanente sau temporare, tot la Muzeul Principia, din Cetatea Alba Carolina.

Sursa foto Primăria Municipiului Alba Iulia