30 septembrie 2022

Atelierul gastronomic Bucate de post @ Muzeul ASTRA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Atelierul gastronomic Bucate de post @ Muzeul ASTRA are ca scop prezentarea tradiţiei culinare din această perioadă premergătoare Crăciunului. În acest scop, trei gospodine din Sebeşu de Jos vor pregăti sărmăluţe de post, folosind varză acră scoasă din butea de varză. Pe lângă sarmale de post făcute în ceaun, vizitatorii vor putea gusta şi din preparate ca poame uscate sau zamă de bou. În cadrul atelierului gastronomic vor fi folosite ustensile arhaice, tocmai pentru a recrea atmosfera specifică a satului românesc de demult.

„La începutul perioadei de pregătire şi curăţire sufletească pentru primirea veştii bune a Crăciunului, alimentaţia tradiţională era şi ea adaptată pentru o curăţire a trupului prin consumarea doar a legumelor şi a fructelor. Acum, la sfârşit de toamnă, ingredientele se găseau din belşug, astfel că preparatele erau diverse: lipii cu varză călită sau cu cartofi fierţi şi ceapă, sau doar ceapă dustuită cu ulei şi pusă pe o felie de pâine de casă şi presărată cu piper; mâncăruri din fasole boabe sau din fasole verde opărită şi uscată pe poarta şurii; zamă de bou – o fiertură dulce din prune uscate, felii de mere şi pere uscate pe aţă; mâncăruri din varză, cartofi sau doar ceapă. Înfrânarea de la alimentele de dulce, şi consumarea doar a alimentelor de post, erau privite doar ca ascultare şi ca apropiere mai mare de partea spirituală a vieţii, ca pregătire de primire a sărbătorii Naşterii Domnului. Vă aşteptăm sâmbătă în curtea gospodăriei din Sebeşu de Jos, să luaţi parte la această tradiţie gastronomică: bucatele de post, prin intermediul gospodinelor din localitate care vă vor povesti mai multe despre această perioadă, dar vă vor şi oferi preparate de post.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

Noul circuit expoziţional: gospodăria de boştinar din Sebeşu de Jos, staulul şi gospodăria de oier transhumant din Răşinari, vă va familiariza cu viaţa comunităţilor din cele două localităţi şi prin intermediul unor tehnologii de ultimă generaţie.

Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) este organizat în parteneriat cu Museums of South Trondelag (MiST, Norvegia) şi beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.astravr.ro.

Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul şi sudul Europei şi statele baltice. Aceste mecanisme de finanţare sunt stabilite în baza Acordului privind Spaţiul Economic European, ce reuneşte statele membre UE şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia ca parteneri egali pe piaţa internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde euro între 1994 şi 2014 şi 1,55 miliarde euro pentru perioada de finanţare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org şi www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului şi are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro.