Publicat: 29 Iunie, 2016 - 08:35

Update: Comunicat de presă MAE
"Precizări de presă Informații actualizate privind atacul terorist de pe aeroportul Ataturk din Istanbul

În continuarea informațiilor privind atacul terorist produs la data de 28 iunie 2016 pe aeroportul Ataturk din Istanbul vă transmitem următoarele:

— Pe tot parcursul nopții, echipele consulare constituite la nivelul Consulatului General al României la Istanbul s-au deplasat la spitalele din localitate pentru a verifica dacă printre victime se află și cetățeni români.

— Cetățenii români aflați în atenția Consulatului nu sunt răniți, cu excepția unei persoane care a precizat că prezintă echimoze la nivelul membrelor inferioare, survenite în urma aglomerației provocate de panică. Viața persoanei nu este pusă în pericol, fiind evacuată și cazată la hotel la puțin timp după producerea exploziilor.

— Consulatul General al României la Istanbul asigură în permanență asistența consulară unui număr de aproximativ 40 de cetățeni români, care au solicitat sprijin, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului. Totodată, familiile din România a peste 20 de cetățeni români aflați în aeroport în momentul deflagrațiilor au fost contactate de Consulatul General al României la Istanbul.

— Consulatul General al României la Istanbul continuă demersurile susținute pe lângă autoritățile turce pentru a verifica existența vreunui cetățean român decedat sau rănit și rămâne în legătură cu persoanele de cetățenie română cazate la Istanbul sau aflate în zona liberă a aeroportului. Totodată, se depun eforturi pentru identificarea unor soluții cât mai rapide pentru repatrierea cetățenilor români ale căror zboruri au fost anulate.

— Situația este monitorizată permanent de către Centrala Ministerului Afacerilor Externe, o echipă consulară din cadrul MAE fiind pregătită, în caz de necesitate, să se deplaseze la Istanbul pentru extinderea demersurilor de acordare a asistenței consulare cetățenilor români.

— Cetățenii români precum și rudele acestora au la dispoziție contactele telefonice ale Consulatului General la Istanbul +90 2123583541, +90 2123580516, +90 2123583537, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center 24/24, precum și telefonul mobil de urgență al oficiului consular român de la Istanbul + 90 5335420695. Precizăm că, pe parcursul nopții precedente, Call Center-ul MAE a preluat operativ un număr de 10 apeluri telefonice din partea cetățenilor aflați în aeroportul din Istanbul, asigurându-le asistența necesară".

 

 

Bilanțul a ajuns la cel puţin 36 de morţi şi 147 de răniţi în atentatul de pe aeroportul din Istambul, a anunţat marţi noapte premierul turc Binali Yildirim.

Conform Associated Press cei doi terorişti s-au aruncat în aer după intrarea în aeroport în momentul în care fuseseră observaţi de către agenţii forţelor de ordine. Exploziile au avut loc în zona "Plecărilor internaţionale".

Atentatul nu a fost încă revendicat.