15 august 2022

Atenţie, din august autovehiculele staţionate în zona pietonală vor putea fi ridicate!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Atenţie, din august autovehiculele staţionate în zona pietonală vor putea fi ridicate! Strada Eugeniu de Savoya – una din cele mai aglomerate

Problema opririi şi staţionării autovehiculelor în zona pietonală a municipiului Timişoara rămâne una de actualitate, fiind transmise atât de cetăţeni, cât şi de mass-media numeroase sesizări pe această temă.

Poliţiştii locali acţionează permanent pentru luarea măsurilor legale în cazul autovehiculelor care nu respectă prevederile privind accesul, oprirea şi staţionarea pe străzile destinate exclusiv pietonilor, fiind aplicate numai în ultimele două luni un număr de 573 sancţiuni contravenţionale în aceste zone.

O stradă pe care s-au primit numeroase sesizări şi s-a constatat că sunt staţionate frecvent autoturisme, ai căror conducători auto vin în special la instanţe, şi care nu numai că pun în pericol circulaţia pietonală, dar obstrucţionează şi eventuala intervenţie a ambulanţelor sau autovehiculelor de pompieri în caz de urgenţe este Eugeniu de Savoya. Pe această stradă, poliţiştii locali au aplicat în ultimele două luni, un număr de 130 colante care au fost în parte sau urmează să fie transformate în sancţiuni.

Unul din demersurile efectuate pentru reglementarea situaţiei a fost modificarea HCL 371/2007 prin adoptarea în 14 iunie 2022 a HCL 262, care va intra efectiv în vigoare în data de 2 august 2022.

Astfel, având în vedere că autorităţile locale se confruntă cu probleme cum este cea a parcării pe spaţiile verzi, parcuri şi zone pietonale, neexistând posibilitatea legală de ridicare a acestora, întrucât conform prevederilor OUG nr. 195/2002 măsura tehnică administrativă a ridicării se dispune doar asupra vehiculelor staţionate doar pe partea carosabilă, prin Legea nr. 273/2020 pentru modificarea şi completarea OG 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, s-a acordat competenţă poliţiei locale de a dispune măsura tehnică-administrativă a ridicării vehiculelor dacă un vehicul staţionează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public.

Drept urmare, Poliţia Locală Timişoara atrage atenţia că, pe lângă sancţiunile cuprinse între 500-1000 lei pentru persoanele fizice şi 1000-2000 lei pentru persoanele juridice, prevăzute în actul normativ adoptat, se va trece şi la ridicarea autovehiculelor depistate staţionate în aceste zone.

BIROUL COMUNICARE, REGISTRATURĂ ŞI EVIDENŢĂ OPERATIVĂ