8 august 2022

Atenţie la focul de artificii!

Realistic Colorful firework with smoke for celebrate happy new year 2021 countdown festival anniversary birthday party

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ca în fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, poliţiştii acţionează pe linia prevenirii, identificării şi combaterii evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice atât de către persoanele fizice, cât şi de către persoanele juridice.

În vederea realizării acestui scop şi îndeplinirii obiectivelor propuse pe această linie, în perioada 23 noiembrie 2021 – 09 ianuarie 2022, la nivel naţional şi, implicit, la nivelul I.P.J. Sibiu, se derulează acţiunea „FOC DE ARTIFICII”.

Deşi majoritatea societăţilor comerciale respectă prevederile legale în domeniu, experienţa anilor anteriori a demonstrat faptul că există şi societăţi sau persoane fizice care încalcă legea, comercializând către populaţie şi terţi intermediari, articole pirotehnice interzise publicului larg, dar şi viceversa, persoane fizice care achiziţionează articole pirotehnice despre care au cunoştinţă că sunt interzise publicului larg.

Articolele pirotehnice constituie mărfuri periculoase, motiv pentru care transportul, depozitarea şi, mai ales, folosirea acestora, necesită o atenţie deosebită.

Astfel, cu sprijinul şi îndrumarea poliţiştilor din cadrul S.A.E.S.P., în această perioadă se acţionează cu precădere în zona complexelor comerciale, a pieţelor, târgurilor şi a altor locuri de comercializare identificate, în vederea efectuării de verificări privind legalitatea operaţiunilor de deţinere şi comercializare către populaţie a articolelor pirotehnice.

Până la această dată, la nivelul judeţului Sibiu sunt înregistrate 16 persoane juridice autorizate pentru deţinere, transport, folosire şi comercializare de articole pirotehnice (4 în municipiul Sibiu, 8 în municipiul Mediaş, 1 în oraşul Ocna Sibiului, 1 oraşul Avrig şi 2 în comuna Şelimbăr). Nu sunt înregistrate persoane juridice autorizate pentru import de articole pirotehnice şi nici depozite de articole pirotehnice.

Conform datelor existente în evidenţele I.P.J. Sibiu, în perioada sărbătorilor de iarnă 2020/2021 au fost întocmite un număr de 15 dosare penale pentru nerespectarea prevederilor Legii 126/1995R privind regimul materiilor explozive, fiind indisponibilizată în vederea confiscării cantitatea de 2.300 kg articole pirotehnice din categoria celor interzise la comercializare publicului larg, in valoare totala de 73.480 lei. Comunicat de presă – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu