22 ianuarie 2022

Atenţie la metoda accidentul!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poliţiştii sibieni atrag atenţia asupra solicitărilor primite telefonic de a oferi sume de bani unor persoane necunoscute sub pretextul că o rudă apropiată ar fi fost implicată într-un eveniment rutier grav şi ar avea nevoie de bani fie pentru rezolvarea situaţiei juridice, fie pentru intervenţii medicale de urgenţă. Vă rugăm insistent să nu daţi curs acestor apeluri!

Ieri, 14 octombrie, o femeie de 91 de ani din Agnita a fost victima acestei infracţiuni. Scenariul a fost acelaşi, iar prejudiciul creat a fost de 2.000 de lei. Un bărbat a pretins că este medic iar fiul victimei a suferit un accident rutier iar cheltuielile legate de intervenţia chirurgicală de urgenţă trebuie suportate de către familie. Astfel, la imobilul femeii s-a prezentat un bărbat căruia aceasta i-a dat 2.000 de lei.

În acest context, reamintim cele mai importante reguli, dacă vreţi, de respectat dacă primiţi un astfel de telefon:

!!! Păstraţi-vă calmul, sunaţi-vă ruda respectivă indiferent de oră, solicitaţi cât mai multe detalii despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare.

!!! Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil că acestea să va urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

!!! Nu furnizaţi persoanelor necunoscute informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

!!! Atenţie! Persoanele vizate sunt cele de vârsta a doua şi a treia, despre care se presupune că deţin acasă sume mari de bani şi rude care nu se află în proximitatea lor.

* * *
0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat şi fără permis, dar la volanul unei maşini

La data de 14 octombrie a.c., în jurul orei 11:55, pe str. Oituz din Vurpăr, poliţiştii Postului de Poliţie Vurpăr au oprit pentru control în trafic un autoturism, la volanul căruia a fost depistat un bărbat în vârstă de 31 de ani, din Tălmaciu.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat nu doar că acesta nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicul, dar rezultatul indicat de aparatul etilotest a fost de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză s-au întocmit actele premergătoare efectuării de cercetări penale privind săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care nu deţine acest drept şi conducerea unui autoturism de către o persoană care se află sub influenţa alcoolului.

* * *
Cercetat penal sub control judiciar pentru lovire şi ameninţare
La data de 13 octombrie a.c., poliţiştii Secţiei nr. 1 Poliţie Rurală Şelimbăr au reţinut pentru 24 de ore un bărbat în vârstă de 38 de ani din Răşinari, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire şi alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 193 alin 2 cod penal şi ameninţare, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 206 din Cod penal.

În fapt, la data de 11.10.2021, victima (un bărbat în vârstă de 55 de ani, domiciliat în Răşinari) a sesizat în scris Secţie 1 Poliţie Rurală Şelimbăr despre faptul că la data de 6 octombrie a.c., în timp ce se afla pe stradă, a fost agresat fizic şi ameninţat de un bărbat de 38 de ani, din aceeaşi localitate, la plângerea depusă fiind anexat şi certificatul medico-legal eliberat de Serviciul de Medicină Legală Sibiu.

În urma activităţilor de certcetare penală desfăşurate în cauza, la data de 13.10.2021, s-a dispus efectuarea în continuare a urmării penale faţă de presupusul agresor, care la aceeaşi data, a fost reţinut pe baza de ordonanţă şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă. La data de 14 octombrie a.c., bărbatul a fost prezentat procurorului care supraveghează urmărirea penală din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu care a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 193 alin.2 din Codul Penal şi ameninţare, faptă prevazută şi pedepsită de art. 206 alin 1din Codul Penal, precum şi măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.