Publicat: 22 Ianuarie, 2020 - 08:22

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care călătoresc spre Africa Centrală şi de Est, în special în zona estică a Republicii Democratice Congo (Kinshasa), că Secretariatul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) menţine încadrarea ca Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională - USPII a epidemiei de Ebola din R.D. Congo. Oficialii OMS au subliniat că, momentan, nu s-a recomandat închiderea frontierelor, restricţionarea zborurilor sau a schimburilor comerciale, dar s-a impus ca orice persoană cu boala determinată de virusul Ebola sau care a fost potenţial expusă virusului într-o zonă afectată de focar să nu călătorească timp de 21 de zile de la ultima expunere.

Informaţii actualizate despre situaţia epidemiei se pot accesa pe site-ul OMS la pagina de internet https://www.who.int/csr/don/16-january-2020-ebola-drc/en/. Recomandările OMS privind călătoriile internaţionale se regăsesc la pagina de Internet https://www.who.int/ith/who-recommendations-for-international-travel-19j... sau în fişierul https://www.who.int/ith/who-recommendations-for-international-traffic-19....

Cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în R. D. Congo pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Angola: +244916895720 şi +244222322234, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Luanda: +244993133100.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile https://cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori, precum şi http://luanda.mae.ro, http://nairobi.mae.ro,www.mae.ro, reamintind faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".

 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: