Publicat: 14 Mai, 2019 - 10:07
Share

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, începând cu data de 13 mai 2019, au fost emise coduri portocaliu şi roşu de vânt, cu intensificări puternice la rafală.

Prognozele meteorologice pentru canalul Velebit indică o înrăutăţire a condiţiilor atmosferice, însoţită de precipitaţii intense şi vânt extrem de puternic, cu o viteză de până la 130 km/h, care creează probleme serioase în transportul maritim şi în furnizarea energiei electrice. Regiunile Osijek, Zagreb, Karlovac, Gospic, Rijeka, golfurile Kvarner şi Kvarneric, precum şi nordul Dalmaţiei se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt.

Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, sunt închise următoarele linii maritime:

- în regiunea Rijeka: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Losinj-Cres-Rijeka, Mali Losinj - Unije-Susak, Prizna-Zigljen;

- în regiunea Dubrovnik: Dubrovnik-Lopud-Sudurad;

- în regiunea Zadar: Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda-Mali Losinj.

Pentru data de 14 mai 2019, canalul Velebit se află sub avertizare meteorologică cod roşu de vânt extrem de puternic, cu o viteză de până la 120 km/h, iar golfurile Kvarner şi Kvarnerić şi nordul Dalmaţiei se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt.

Se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Automobil Clubului Croat -
http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate - http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate - http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că în situaţii de urgenţă pe teritoriul Croaţiei pot apela numărul european unic de urgenţă 112.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://zagreb.mae.ro, www.mae.ro, www.meteoalarm.eu şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă"(http:/www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie."

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: