Publicat: 21 Aprilie, 2017 - 20:12
Share
- cod portocaliu de lapoviță și ninsori abundente

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățeni români care se află sau tranzitează teritoriul Republicii Moldova că, urmare a condițiilor meteo excepționale, începând cu noaptea de 20-21 aprilie 2017, autoritățile locale au instituit 'cod portocaliu' de lapoviță și ninsori abundente pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cu excepția unor raioane din nordul țării, codul fiind valabil până la data de 24 aprilie 2017. Pe toate drumurile publice din țară se circulă cu dificultate în condiții de iarnă, autoritățile acționând permanent pentru deszăpezire.

Potrivit autorităților locale, din cauza fenomenelor meteorologice  înregistrate, au fost închise următoarele drumuri sau tronsoane de drum:

1. Sectorul Cantemir, R35 Comrat — Cantemir (s. Vișniovca);  G132 R35 — Baimaclia — Taraclia de Salcie — R32 (s. Baimaclia și s. Taraclia de Salcie);

2. Sectorul Căușeni R30 Aneni Noi — Căușeni — Ștefan Vodă — km 33-35; G116 R30 Ștefan Vodă — Alava — Săiți — G117;

3. Sectorul Basarabiasca R36 Basarabiasca Ceadîr Lungă;

4. Sectorul Chișinău M5 Frontieră cu Ucraina — Criva — Bălți — Chișinău — Tiraspol — Frontieră cu Ucraina km 252-274; km 290-323;

5. Sectorul Dubăsari G68 R20 — Orhei — Susleni — Ustia — Criuleni ;

6. Sectorul Nisporeni R25.1 M1 — R25;

7. Sectorul Strășeni G97 R1 Pănășești — Căpriana — M1(căzut copaci);

8. Sectorul Cahul R34 Hîncești — Leova Cahul — Giurgiulești (Gotești — Chircani) au căzut stâlpi de electricitate km 68-70 s. Vâlcele; R32 M3 Vulcănești Cahul Taraclia în preajma s. Moscovei;

M3 Chișinău — Comrat — Giurgiulești — Frontieră cu România (s. Ciumai, s. Burlăceni);

M3 Chișinău — Comrat — Giurgiulești — Frontieră cu România (s. Vulcănești, s. Slobozia Mare).

Traficul aerian pe Aeroportul Internațional Chișinău este suspendat parțial. Informații actualizate privind orarul zborurilor poate fi găsită pe site-ul oficial al aeroportului www.airport.md sau pe cel al companiei aeriene care efectuează zborul.

Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din R. Moldova a transmis o avertizare prin care îndeamnă cetățenii să nu părăsească locuințele pe parcursul zilei de azi, semnalând riscul ruperii arborilor.

Cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Chișinău: +37322211813; +37322213037, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Chișinău: +37368336363.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://chișinău.mae.ro, http://www.dse.md/ și www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația 'Călătorește în siguranță' (disponibilă gratuit în 'App Store' și 'Google Play'), care oferă informații și sfaturi de călătorie.