16 octombrie 2021

Aţi vizitat cel mai vechi şi singurul vagon-salon de mocăniţă din România?

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Vagonul garat în Piaţa Mică marchează Săptămâna Europeană a Mobilităţii şi Anul European al Căilor Ferate, fiind cel mai vechi şi singurul vagon-salon de mocăniţă din ţară. Acesta a fost adus în centrul Sibiului în cadrul proiectului Oraşul Artiştilor, la iniţiativa Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS), cu sprijinul firmei Unimat şi a asociaţiei „Prietenii Mocăniţei” şi va mai putea fi vizitat până duminică, 26 septembrie.

Vagonul salon As 24 a fost construit în Elveţia în anul 1880 pentru conducerea căii ferate Waldenburgerbahn de lângă Basel. A fost recondiţionat în 1980, cu ocazia sărbătoririi centenarului liniei, după care a fost folosit sporadic până la închiderea liniei, în 2018. Prin grija fundaţiei Ostgleis, acesta a fost donat în anul 2019 asociaţiei Prietenii Mocăniţei, pentru mocăniţa Văii Hârtibaciului, unde este folosit pe tronsonul Hosman-Cornăţel la evenimente speciale.

Din Elveţia la Hosman. De la Hosman în Piaţa Mică.

Vagonul de mocăniţă a fost adus la Sibiu cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilităţii, în cadrul proiectului Oraşul Artiştilor, în interiorul lui fiind amenajată o expoziţie de artă sub semnătura artistului Ştefan Radu Creţu. Expoziţia, numită sugestiv „Bug-Buggy-Boghiu”, este un proiect derivat din ideea de mobilitate şi exemplificarea acesteia prin locomoţie şi un joc de cuvinte cu înţelesuri derivate din substantivul bug. În cadrul expoziţiei, vagonul face parte din evoluţia lanţului trofic, al mobilităţii artificiale. Acesta este prezentat, paradoxal, ca un muzeu static, iar povara mobilităţii este preluată şi simulată de câţiva bugs (gândaci). Care la rândul lor stau la baza inspiraţiei, cel puţin nominal, al triunghiului format: bug-buggy-boghiu.

„Ideea de miscare, cel puţin la nivel organic, vine însoţită de supravieţuire. Ştim că viaţa multor fiinţe depinde de capacitatea lor de a se mobiliza. Noi, oamenii, am dus această capacitate la un alt nivel Am inventat roata, ca bază a unei alte etape, inclusiv de supravieţuire, în care suntem şi în prezent.” spune artistul Ştefan Radu Creţu în prezentarea expoziţiei.

Cine este Ştefan Radu Creţu?

Ştefan Radu Creţu este un artist născut în anul 1983, mutat la Sibiu din 2007, atras de faptul că oraşul era Capitală Culturală Europeană. „Deşi am absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj, apoi am făcut un master şi un doctorat la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, nu pot spune că am luat amprenta niciuneia dintre aceste scoli. Poate, dimpotrivă, m-au stimulat să fiu eu, cel dinaintea studiilor, dar cu bagajul de cunoştinţe necesar pentru a-mi înţelege identitatea si natura artistică. Pur şi simplu fac ce-mi place şi, întâmplător, printre aceste lucruri se întâmplă să fie arta.” spune artistul.

Despre Oraşul Artiştilor

Oraşul Artiştilor, proiectul în cadrul căruia este organizată expoziţia din vagonul amplasat în Piaţa Mică, este un proiect iniţiat în urmă cu cinci ani de către Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS), fiind cofinanţat de către Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Judeţean Sibiu. Oraşul Artiştilor are loc în fiecare an în Piaţa Mică, în faţa Turnului Sfatului, şi aşteaptă curioşii cu o galerie de artă adusă în stradă, cu ateliere de pictură amenajate chiar aici, în spaţiul public, cu workshopuri pentru copii şi adulţi, cu ateliere cu părinţii şi chiar şi cu o bibliotecă din care se pot răsfoi şi cărţi despre artă.

Pe toată durata verii, în cadrul proiectului Oraşul Artiştilor sunt organizate expoziţii de artă deschise în spaţiul public. Aici au expus, de-a lungul timpului, zeci de artişti cunoscuţi pe plan local, naţional şi internaţional. Expoziţia „Bug-Buggy-Boghiu” semnată Ştefan Radu Creţu este oferită de firma Unimat şi asociaţiei „Prietenii Mocăniţei”.