25 octombrie 2021

Atuuri și auturi

intrare stadion fotbal
Distribuie pe rețelele tale sociale:

DUPĂ FAZA GRUPELOR LA EURO 2020 DIN 21

DEX: ATU=Carte de joc, culoare cu valoarea cea mai mare,…avantaj, șansă.

Aici, echipa noastră națională de fotbal, tricolorii români, cu cele trei culori, trei atuuri-roșu, galben și albastru- pe tricouri, jambiere și chiloți, ar fi trebuit să fie fruncea. Să ne calificăm între cele 24 de naționale, cele mai bune din Europa. Dar, n-a fost să fie. Fuse și se duse, cum zic juveții. Fiindcă se duse și ajunse, în AUT. Jucătorii, nu mingea.

DEX: AUT=În afara terenului de joc

Iar, noi, urmașii steliștilor, campioni europeni în fața Barcelonei, pe care i-am bătut chiar aproape de casa lor, la Sevilia, în 1986, am rămas în aut și acum,de la masa bogaților, holbându-ne doar la “ochii lu’ Dobrin”, vodca de pe masa noastră.

Dar la ce să te aștepți de la Burleanu, Stoichiță, Rădoi etc., pacoste pentru noi? Ca și de la ceilalți mahări, săltați politic prin ministere, incompetenți, dar cu simbrii uriașe. Care, de trei decenii au tras în jos nu numai sportul românesc, (unde ne sunt medaliile de altădată?), ci și toate sectoarele țării. Că-ți vine să și devii nostalgic după Mitică Dragomir, Mircea Sandu, FC Scornicești…
Dar să revenim, la ce ne-am propus în titlu. Adică la oile noastre ( nu ale lui Becali; alt anti-fotbal autohton, care vede în acest sport doar verdele dolarului, îmbogățirea proprie)

Deci, după fluierele finale ale arbitrilor, (între care și doi romani, Hațeganu si Kovacsi), la cele 36 de meciuri, ale celor 24 de echipe calificate și “parcate” în 6 grupe, s-au desprins 16 echipe în optimile de finală. Cele care au avut în mânecă atuurile cele mai bune și mai norocoase. Nu le nominalizăm, că le știu fanii care sunt. Și o să le vedem mai departe, pe ecranele PRO-teveului (TVR-1 n-a avut bani, sau ce, să cumpere transmisiile?!). Vom vedea optimile chiar și după miezul nopții, dacă vor fi prelungiri și unșpe metri, ca la orice fază cu meciuri eliminatorii. Asadar, să le spunem un sincer bravo tuturor și succes!

Aprecieri merită și cele 8 combatante (Turcia, Finlanda, Rusia, Macedonia de Nord, Scoția, Slovacia, Polonia și Ungaria), care sunt aut și pleacă acasă, fără optimi în traistă. Dar cu ceva euroi de la participarea la acest Euro, oferiți de UEFA, sponsori, televiziuni.

De menționat că Ungaria era gata-gata să producă surpriza competiției, să elimine Germania, pe care a condus-o, chiar la ei acasă, la München, cu 2-1, până în minutul 84, când nemții au egalat, izbăvitor și suficient pentru calificare în optimi. Unde se vor lupta cu englezii; ( deh, tradițiile belicoase se mențin…)

Să mai notăm, acum, în relașul scurt, de după grupe, ca o curiozitate, pentru Anglia, că a câștigat grupa D, cu doar DOUĂ GOLURI marcate în trei meciuri (autor Sterling de la City), 1-O cu Croația și tot 1-0 cu Cehia. Și doar un 0-0, sco(r) sco(s) cu Scoția; curios, ca să nu zicem dubios. Prietenii știu de ce!

De asemenea trebuie remarcată performanța Italiei, care a deschis balul și a rămas în fruntea grupei A cu trei victorii, fără să primească NICI UN  GOL ( 3-0 cu Turcia, plagiat cu Elveția și 1-0 cu Țara Galilor). Reveniri puternice, decisive, au avut în ultimele meciuri ale grupelor Danemarca și Croația, care au învins Rusia cu 4-1, și, respectiv Scoția cu 3-1, urcând și calificându-se de pe poziția a doua.

Atuurile Franței, campioană mondială, au fost Benzema, cu două goluri și Griezman, un gol, dar și puștiul Mbappe’ , care, deși n-a marcat, a hărțuit apărările adverse, ca o sperietoare pentru fundași; Iar despre pasele decisive ale lui Mbappe’ date coechipierilor, jos pălăria! La Portugalia atuul a fost, bineînțeles, Ronaldo, care, cu 5 goluri, și câte o să mai dea, poate deveni golgheterul ediție EURO de acum. Alte atuuri-vipuri, ca polonezul Lewandowski, au plecat acasă cu echipele și nu-i vom putea vedea decât la toamnă, la echipele lor de club, sau la apropiata Olimpiadă din Japonia, dacă s-au calificat. ( Deci de fotbal nu scăpăm toată vara, spre disperarea nevestelor, care ar vrea să mai facem și altceva noaptea în pat, decât să ne chiorâm numai la tv.)

În fine, o altă perdantă, Rusia, și-a luat și ea adio de la optimi; nici  n-a făcut mare brânză, doar un chinuit 1-0 cu Finlanda, deși a jucat acasă, la…Sanktleninsburg, în fața miilor de fani înfocați, întărâtați de Stalinskaya. Trebuie să apreciem faptul că s-a jucat cu spectatori, cu unele stadioane pline, în ciuda pandemiei. Ceea ce e spre bine. Dar și trebuie să certăm UEFA că a făcut o inechitate, ca unele naționale să joace acasă, în fața propriilor suporteri, iar altele în deplasare , cu mai puțini susținători; doar cei curajoși să înfrunte distanțele de 4-5000 de kilometri, bunăoară până la Baku, precum și rigorile, așteptările din aeroporturi. Dar pentru noi, tot răul a fost și de bine. Pentru că, iată, NU NE-A PUTUT BATE NIMENI !  Deși am participat și noi, ca Afganistan, cu… stadionul. Să mai spună cârcotașii că n-am fost prezenți la competiție?! Ba era să le punem la dispoziție un stadion-piscină ( că tot nu prea avem piscine, decât în curțile baronilor); fiindcă niște indolenți au uitat să închidă copertina stadionului pe ploile alea abundente din București. Astfel că au râs și austriecii de noi, plonjând pe iarbă ca în piscină; imagini bășcălioase preluate de toate televiziunile. Așa cum au râs de noi și ăia cu bancurile lor, din Erevan, când ne-a umilit naționala Armeniei, care, până acum, era ciuca bătăii, pentru noi.

Să mai notăm și un caz trist, ce putea să devină tragic: căderea pe teren, într-un preinfarct, a jucătorului danez Eriksen, care, din fericire, și-a revenit. Și datorită ajutorului rapid, spontan al unui coechipier (oare câți dintre noi știm să acordăm un ajutor de resurscitare?), și apoi, a intervenției prompte, competente, a medicilor.

Și să mai notăm că FRF și Burleanu s-au făcut și de data asta de fecale. Au “uitat” la cele două meciuri găzduite de noi, să dea invitații la loje unor jucători de renume, ca Hagi, Popescu, Dorinel Munteanu, Ilie Dumitrescu, Belodedici și alții, care au adus faimă României, și bucurii imense pentru cetățenii acestei țări. Au fost pasați la tribuna a doua, (de ce nu la peluză?), iar locurile lor în loje au fost ocupate de politicieni, care n-au nimic comun cu sportul, dar trebuie sa dea bine pe ecrane.

În sfârșit, una peste alta, prima fază a competiției, bătăliile din grupe, s-a încheiat; însă fără un calificativ de excelență, ( părerea mea, vorba lui nea Nicu Văcăroiu; dar și a multor comentatori mai deștepți ) Au fost meciuri bune, cu suspans, dar și altele plictisitoare, că-ți venea să adormi ca-n parlament. Au fost și niște surprize, gen Finlanda-Danemarca, 1-0, Slovacia-Polonia, 2-1, de unde li s-a și tras leșilor, s-au Franța-Ungaria, 1-1. Însă vecinii noștri, care ne cam dușmănesc aiurea, trebuie să recunoaștem că au jucat bine, mai ales în ultimul meci cu Germania, din așa-zisa grupă a morții, din care au “înviat”, cu goluri în ultimele minute, atât Portugalia, cât și Germania.

Să vedem ce va fi în faza a doua a competiției: optimi, sferturi, semifinale și finala.

Pentru cititorii noștri, ai Agenției de presă Amos News, agenția regretatului Tavi Andronic, un iubitor și el al fotbalului, și chiar practicant,în studenție, (dar cam puturos în alergări, când jucam în cupele bobocilor, cu alte facultăți), deci pentru toți îndrăgostiții de fotbal, prezentăm, în final, programul , locul și ora duelurilor din optimile de finală, care bat la ușă :
Țara Galilor-Danemarca, 26 Iunie, ora 19 (a României), la Amsterdam(Olanda),
Italia-Austria, tot 26 Iunie, ora 22, Londra ( Anglia),
Țările de Jos ( adică Olanda)- Cehia, 27 Iunie, ora 19, Budapesta (Ungaria;  a nu se confunda cu București, cum fac, intenționat, mulți străini),
Belgia-Portugalia, 27 Iunie, ora 22, la Sevilla ( Spania; ah, Steaua mea!),
Croația-Spania, 28 Iunie, ora 19, Copenhaga (Danemarca),
Franța-România, pardon, Elveția, am vrut să scriu în România, furat de iluzii, pe 28 Iunie, ora 22, la București ( Micul Paris), știam eu ceva…Hai fraților! Pe ei, pe mama lor, că nu ne-au vrut în Schenghen!,
Anglia-Germania, 29 Iunie, ora 19, la Londra (bineînțeles Anglia, adică tot la ei acasă; și atunci unde este echitatea madam UEFA,care faci atâta caz de corectitudine și rasism?,
că unii, ipocriți, mai și îngenunchează pe stadioane),
Suedia-Ucraina (care a prins optimile la mustață), ultimul meci din optimi, la 29 Iunie, ora 22, pe terenul din Glasgow (Scoția).

Vom reveni, desigur, cu noi comentarii, după optimi, înaintea sferturilor de finală.

Până atunci, sănătate și multă baftă, dacă jucați la pariuri. Eu m-am lecuit.

Să fiți iubiți