Publicat: 10 Mai, 2016 - 10:25
Share
Măsuri de intervenție rapidă luate de A.N. ”Apele Române” în urma viiturilor rapide din județele Argeș și Vâlcea

În data de 9 mai 2016, în județele Argeș și Vâlcea, s-au înregistat precipitații semnificative sub formă de averse de ploaie.
Drept urmare, în jurul orei 13.00, prin apelul unic de urgență 112, mai multe persoane au semnalat ruperea unui baraj, în comuna Berevoiești, județul Argeș, și inundarea a peste 20 de gospodării. Menționăm că, stratul de gheață depus a atins aproximativ 10 cm.
În urma deplasării la fața locului a președintelui CJSU Argeș, însoțit de reprezentanți ai autorităților locale și specialiști din cadrul Administrației Bazinale de Apă Argeș - Vedea au fost constatate următoarele :
-în partea superioară a unui torent, afluent de dreapta al râului Bratia, exista un prag de rupere a pantei, acesta fiind colmatat cu material lemnos ușor adus în urma viiturii create;
- o placă din beton a căzut în secțiunea canalului, ceea ce a creat un blocaj.

Măsuri luate în urma acestui incident:    
Reprezentanții Biroului Apărare Împotriva Inundațiilor din cadrul A.B.A. Argeș - Vedea au avertizat telefonic primăriile Aninoasa, Vlădești și Bălilești, situate pe râul Bratia, aval de comuna Berevoiești.
Administrația Bazinală de Apă Argeș - Vedea a dublat personalul de tură de la dispeceratul de gospodărirea apelor, iar Serviciul de Hidrologie a intrat în permanență pentru o dublă monitorizare a precipitațiilor înregistrate, și realizarea de eventuale prognoze hidrologice. 
Specialiștii din cadrul ”Apelor Române” împreună cu autoritățile locale se află, în teren, pentru monitorizarea situației hidrometeorologice, și acționează acolo unde este cazul.
Între cele două instituții și CLSU se ține o legătură permanentă.
Astăzi, 10 mai 2015, prin Ordinul Prefectului Județului Argeș se va constitui o comisie mixtă formată din reprezentanții tuturor instituțiilor județene implicate în managementul situațiilor de urgență pentru constatarea situației existente.

Pe raza județului Vâlcea, în localitatea Budești nu există stație hidrometrică sau pluviometrică, iar localitatea se situează între stația hidrometrică  Milcoiu și stația meteorologică Rm.Vâlcea, însă din efectele înregistrate s-au estimat cantități de precipitații de cca 60-70 mm în cca o oră.
Comuna Budești a fost afectată de scurgeri importante de pe versanți, revărsare de rigole și revărsarea  pârâului Sâmnicel,  în zonele joase ale malului.

Măsuri: Administrația Bazinală de Apă Olt prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea -  Centrul de Intervenție Rapidă – Vâlcea participă în sprijinul autorităților locale  cu 10 persoane, 1 buldoexcavator, 2 autoturisme  și 1 motopompă.
În prezent, din dispoziția Prefectului Județului Vâlcea, formația de intervenție a A.N. ”Apele Române” acționează pentru realizarea unor diguri iepuresti, și se menține o colaborare permanentă cu autoritățile locale.

În funcție de evoluția evenimentelor vom reveni cu informații suplimentare.