24 ianuarie 2022

Au fost trimise în judecată 46 de persoane în cauze cu prejudicii de aproape 36 de milioane de lei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate în luna decembrie 2021, având ca obiect fraudarea fondurilor europene, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă. În aceste cauze au fost trimişi în judecată (prin rechizitorii sau acorduri de recunoaştere a vinovăţiei) 46 de inculpaţi (persoane fizice şi juridice) în cauze cu prejudicii de aproape 36 de milioane de lei (peste 7 milioane euro) în dauna fondurilor europene.

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

– ŞERBAN ADRIANA ANA, la data faptelor consilier juridic în cadrul Primăriei comunei Jibert şi reprezentant al Asociaţia crescătorilor de taurine Jibert, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

– PÎTEA MARIAN, la data faptei primar al comunei Jibert, judeţul Braşov, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

– Asociaţia crescătorilor de taurine Jibert, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpata Şerban Adriana Ana, în calitate de reprezentant al Asociaţiei crescătorilor de taurine Jibert, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), în perioada 2007-2014, mai multe documente în care erau consemnate date necorespunzătoare adevărului pentru a obţine, în mod injust, sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

Inculpata ar fi beneficiat de sprijinul primarului Pîtea Marian care, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu Asociaţia un contract prin care i-a dat în administrare întreaga suprafaţă de păşune deţinută de comuna Jibert. Documentul respectiv nu îi conferea inculpatei un drept de folosinţă asupra terenului menţionat, fiind încheiat în mod formal, pentru a crea aparenţa că Asociaţia ar avea un astfel de drept asupra păşunii comunale. În realitate păşunea a fost utilizată de toţi locuitorii comunei, nu doar de membrii formei asociative. Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 22.594.739 lei sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii faţă de cei trei inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Braşov cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă inculpaţi (din care patru sunt societăţi comerciale) pentru săvârşirea unor infracţiuni de: folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, folosirea cu rea-credinţă, de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2016 – octombrie 2017, inculpaţii ar fi constituit un grup infracţional organizat având ca scop comiterea de infracţiuni în vederea obţinerii în mod fraudulos a unor fonduri nerambursabile acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (A.P.I.A.).

În acest sens acţiunile membrilor grupului, au presupus, printre altele:

– înfiinţarea societăţilor comerciale inculpate, prin intermediul aceleiaşi persoane şi utilizând date similare în mare măsură pentru identificarea societăţilor (sedii, numere de telefon, mandatar) precum şi schimbarea sediilor societăţilor comerciale, la aceeaşi adresă din municipiul Bucureşti,
– arendarea de la aceeaşi entitate a unor suprafeţe de teren (toate în judeţul Mehedinţi) prin intermedierea aceloraşi persoane, cu precizarea că arendarea acestor suprafeţe de teren a fost realizată doar formal,
– contractarea de împrumuturi la bănci;
– operaţiuni reciproce de împrumut, derulate între unele dintre societăţile comerciale inculpate;
– demersuri pentru procurarea şi întocmirea de documente justificative false, ataşate la dosarele cererilor unice de plată depuse la APIA, documentele fiind similare ca şi conţinut (cu schimbarea doar a titularului sprijinului financiar);
– modalitatea de însuşire în interes personal, a sumelor obţinute fraudulos cu titlu de sprijin financiar.

Ca urmare a demersurilor menţionate mai sus, inculpaţii ar fi obţinut de la A.P.I.A. subvenţii în valoare de 3.902.207 lei care, după achitarea unor împrumuturi bancare (328.426 lei), au fost transferate în conturile inculpaţilor şi ulterior cheltuite în scopuri personale contrar intereselor societăţilor beneficiare.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma menţionată mai sus.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpaţi (doi oameni de afaceri şi SC Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi S.R.L.) pentru săvârşirea unor infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (comise sub forma autoratului şi a complicităţii).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada februarie 2014 – octombrie 2015, în contextul implementării proiectului „Construire fermă piscicolă în localitatea Buhuşi, jud. Bacău”, administratorul SC Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi S.R.L. ar fi depus la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale mai multe documente false şi inexacte (facturi fiscale, declaraţii de performanţă, etc.) din care rezulta că lucrările ar fi fost executate de societatea celuilalt om de afaceri . În realitate, lucrările ar fi fost executate în cea mai mare parte în regie proprie de către beneficiarul fondurilor europene. Ulterior acestor demersuri, inculpatul ar fi obţinut fonduri nerambursabile în valoare totală de 851.331 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii faţă de administratorul SC Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi S.R.L..

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamţ cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

– Persoană fizică, administrator al SC Agro Sole Trader SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

– SC Agro Sole Trader SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

– TROFIN VENILIA şi BANU ROMEO, consilieri superiori în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

– complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
– fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2021, administratorul SC Agro Sole Trader SRL ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente inexacte, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul proiectului de obţinere a sprijinului financiar pentru măsura de recoltare a strugurilor înainte de coacere. Concret, în documentele depuse inculpatul a susţinut că a recoltat integral, până la data de 21.07.2021, strugurii necopţi de pe o suprafaţă de 32,14 hectare de viţă de vie, însă, acesta ar fi fost surprins de organele de anchetă recoltând struguri şi în data de 28.10.2021. În demersul său infracţional, inculpatul ar fi beneficiat şi de sprijinul celor doi consilieri A.P.I.A., Trofin Venilia şi Banu Romeo, care, la 30 iulie 2021, au efectuat un control în zona viticolă respectivă, ocazie cu care au menţionat în raportul întocmit că toţi strugurii au fost culeşi, aspect total neadevărat. Acţionând în această manieră, administratorul SC Agro Sole Trader SRL ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 187.698 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

– Kelemen Zoltan, la data faptelor primar al comunei Roşiori, judeţul Bihor, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

– Patru persoane fizice (administrator al unei societăţi comerciale, proiectant, responsabil tehnic cu execuţia lucrărilor şi diriginte de şantier) pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tentativă de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2014, în contextul realizării proiectului ” Reabilitare şi construire drum de legătura Pocsaj – Roşiori”, inculpatul Kelemen Zoltan, în calitatea menţionată mai sus, ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului mai multe documente care nu corespund realităţii (procese verbal de recepţie, de verificare a calităţii, facturi fiscale, etc.) în scopul de a obţine în mod injust suma de 103.079 euro. Banii respectivi reprezentau contravaloarea unui contract încheiat, în contextul de mai sus, de Primărie cu omul de afaceri, inculpat în prezenta cauză, având ca obiect livrarea şi plantarea unor arbori şi arbuşti. În contextul menţionat mai sus, cererea inculpatului Kelemen Zoltan a fost refuzată integral de către autoritatea de implementare a proiectului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.

6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpaţi, persoane fizice, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2017-2018, cei doi inculpaţi ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente în care erau consemnate date false în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţineau în realitate. Prin aceste demersuri, inculpaţii ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 60.529 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii faţă de cei doi inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri, ca şef de exploataţie”, în cursul anului 2014, inculpatul ar fi depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente în care erau consemnate date false (contract arendare, declaraţii, etc.) prin care atesta că îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 178.840 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (fostă Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit) s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

8. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

Persoană fizică, administrator al SC Pataprod SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
– fals material în înscrisuri oficiale,

SC PATAPROD SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
– fals material în înscrisuri oficiale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În data de 22 octombrie 2018, administratorul SC Pataprod SRL ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), în cadrul dosarului cererii de plată, un înscris contrafăcut în parte chiar de el (fişă de înregistrare), în scopul de a obţine subvenţii aferente componentei de agricultură ecologică pentru campania 2018. Prin aceste demersuri, administratorul SC Pataprod SRL ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 37.807 lei. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 37.807 lei, pusă la dispoziţia organelor de urmărire penală de către inculpata SC Pataprod SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.

9. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

– Persoană fizică, la data faptei reprezentant al unei societăţi comerciale cu sediul în Spania, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, săvârşită în formă continuată(trei acte materiale din care două rămase în forma tentativei).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

Între Consiliul Judeţean Hunedoara, în calitate de beneficiar, şi Ministerului Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu, a fost încheiat, în cursul anului 2013, un contract finanţat din fonduri europene nerambursabile ce avea ca obiect proiectul ” Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Hunedoara „. În cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean Hunedoara a desfăşurat simultan procedura de achiziţie pentru atribuirea lucrărilor de proiectare şi execuţie închidere depozite urbane neconforme din Petrila, Aninoasa, Lupeni, Călan, Haţeg, Hunedoara, Uroi – Rapoltu Mare, toate situate pe raza judeţului Hunedoara.

Pentru obiectivele din Petrila, Lupeni şi Haţeg au depus oferte două asocieri de firme din care făcea parte şi societatea inculpatului. În acest context, întrucât liderii celor două asocieri de firme înscrise la licitaţii nu îndeplineau condiţiile minime de calificare referitoare la experienţa similară şi capacitatea profesională, inculpatul, în calitatea menţionată mai sus, ar fi remis acestora mai multe documente false şi inexacte (documente de recepţie a lucrărilor, scrisori de recomandare, diplome de studii, cv-uri, etc.). Aceste înscrisuri ar fi fost determinante pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate necesare participării la procedură în cazul depozitelor neconforme Lupeni şi Haţeg, iar în cazul depozitului neconform de la Petrila, documentele prezentate ar fi fost determinante în declararea drept câştigătoare a uneia dintre asocieri.

Ulterior, reprezentanţii asocierii care a câştigat lucrările de închidere a depozitului de la Petrila, fără să cunoască caracterul acelor înscrisuri, le-ar fi depus la autoritatea contractantă, Consiliul Judeţean Hunedoara. Prin aceste demersuri asocierea respectivă a obţinut suma totală de 4.421.482 lei reprezentând fonduri nerambursabile, sumă cu care Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

10. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă inculpaţi (printre care şi S.C. Euro Grup S.R.L.), pentru săvârşirea a două infracţiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, săvârşite în forma autoratului şi a complicităţii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2009-2012, în contextul implementării a două proiecte ce vizau creşterea productivităţii S.C. Euro Grup S.R.L., unul dintre inculpaţi, reprezentant al societăţii menţionate anterior, beneficiind de ajutorul celorlalţi, ar fi depus la Ministerul Întreprinderilor Micii şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri mai multe documente false (procese verbale, documentaţii de ofertare, etc.), în scopul obţinerii de fonduri nerambursabile.

De menţionat este şi faptul că pentru crearea cadrului formal al obţinerii finanţării nerambursabile, acelaşi inculpat ar fi simulat organizarea unor proceduri de achiziţie publică derulată la nivelul S.C. Euro Grup S.R.L, la finalul cărora au fost încheiate contracte de execuţie lucrări sau livrare de bunuri cu societăţi comerciale „agreate”. Prin aceste demersuri ar fi fost obţinute fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.950.782 lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii faţă de S.C. Euro Grup S.R.L. şi faţă de reprezentantul sau legal.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.

În aceeaşi cauză, la data de 17 decembrie 2021, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu un inculpat în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la săvârşirea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În prezenţa avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpaţi au fost trimise spre judecare la Tribunalul Prahova.

11. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a doi oameni de afaceri şi a două societăţi comerciale (S.C. PRIMASERV S.R.L. şi S.C. NEOTOP S.R.L.), sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma autoratului, a complicităţii şi a instigării.

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În contextul implementării proiectului „Dezvoltarea sectorului productiv al companiei prin achiziţia de echipamente, mijloace de transport tehnologice şi construcţia unei clădiri de producţie”, în perioada 2009-2014, unul dintre inculpaţi, la instigarea celuilalt, ar fi depus la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene mai multe documente false (contracte de lucrări, de achiziţie produse, etc.), în scopul obţinerii de fonduri nerambursabile. De menţionat este şi faptul că pentru crearea cadrului formal al obţinerii finanţării nerambursabile, inculpaţii ar fi simulat organizarea unei proceduri de achiziţie publică derulată la nivelul S.C. PRIMASERV S.R.L., la finalul căreia a fost încheiat un contract de execuţie lucrări cu o societate controlată de unul dintre oamenii de afaceri. Prin aceste demersuri au fost obţinute fonduri nerambursabile în valoare totală de 766.598 lei, debit ce a fost restituit integral Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

În prezenţa avocaţilor, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

– 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcţia de administrator la S.C. PRIMASERV S.R.L şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public,

– 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public,

– amendă în cuantum de 200.000 lei şi afişarea hotărârii de condamnare pe o perioadă de 2 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, în cazul S.C. PRIMASERV S.R.L,

– amendă în cuantum de 35.000 lei şi afişarea hotărârii de condamnare pe o perioadă de o lună de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, în cazul S.C. NEOTOP S.R.L.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpaţi împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Dâmboviţa.

12. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Ploieşti au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a doi inculpaţi, la data faptelor administratori ai unor societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma autoratului şi a complicităţii.

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2013, în contextul implementării a două proiecte ce priveau înfiinţarea unor ferme de creştere a sturionilor, unul dintre inculpaţi, beneficiar al proiectelor, ar fi depus la Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale mai multe documente false (dosarul de achiziţii servicii consultanţă şi proiectare care atesta în mod nereal desfăşurarea, în anul 2011, a unei proceduri de cerere de ofertă în urma căreia ar fi fost încheiat contractul de consultanţă, proiectare şi asistenţă tehnică), în scopul obţinerii de fonduri nerambursabile. O parte din documentele existente la dosarul respectiv ar fi fost puse la dispoziţie de cel de-al doilea inculpat. Prin aceste demersuri inculpatul a obţinut fonduri nerambursabile în valoare totală de 965.834 lei.

În prezenţa avocaţilor, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

– 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 8 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor,

– 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpaţi împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Dâmboviţa.

13. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a unei inculpate, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013 (Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor), între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Vest Oltenia şi reprezentantul unei societăţi comerciale ar fi fost încheiat contractul de finanţare având ca obiect ,,Realizarea şi dotarea unei pensiuni în vederea diversificării afacerii societăţii” în valoare totală eligibilă de 756.071 lei.

În perioada 2014 – 2016, inculpata, în calitate de reprezentant al respectivei societăţi comerciale ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Vest Oltenia, mai multe declaraţii pe proprie răspundere privind inexistenţa vreunei situaţii de incompatibilitate în contextul derulării proiectului de finanţare „Realizarea şi dotarea unei pensiuni în vederea diversificării afacerii societăţii comerciale”, deşi cunoştea că acţiona ca un interpus al adevăraţilor beneficiari. În urma acestor demersuri, societatea administrată de inculpată ar fi primit de la autoritatea contractantă suma de 727.888 lei reprezentând finanţare europeană.

În prezenţa avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– o pedeapsă de un an şi 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Vâlcea.

Cu referire la toate cauzele anterior menţionate, facem precizarea că trimiterea în judecată şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Comunicat de presă – Direcţia Naţională Anticorupţie