29 mai 2022

Au fost trimişi în judecată 21 inculpaţi prin şapte rechizitorii şi şase acorduri de recunoaştere a vinovăţiei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna martie 2021 (altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă) prin care au fost trimişi în judecată 21 inculpaţi prin şapte rechizitorii şi şase acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bacău au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a trei inculpaţi (două persoane fizice şi Asociaţia Agro-zootehnică Nemira) sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma autoratului şi a complicităţii.

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, cei doi inculpaţi, persoane fizice, în calitate de reprezentant, respectiv preşedinte al Asociaţiei Agro-zootehnice Nemira, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe înscrisuri false (declaraţii, angajamente, etc.) în scopul de a obţine în mod injust, în cadrul Schemei de plăţi directe pe suprafaţă, a plăţilor compensatorii pentru zonă defavorizată montană, precum şi în cadrul plăţilor pentru agromediu, sume de bani din bugetul naţional şi al Uniunii Europene.

Prin aceste demersuri, cei trei inculpaţi ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 800.020 lei.

În cauză, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 712.316 lei, nerecuperată până în prezent.

În prezenţa avocaţilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

– în cazul celor două persoane fizice, un an şi opt luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani şi şi interzicerea, pe o perioadă de un an şi opt luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii,

– în cazul Asociaţiei Agro-zootehnice Nemira, pedeapsa de 13.500 lei amendă şi pedeapsa complementară a afişării hotărârii de condamnare în extras la sediul inculpatei pentru o perioadă de 2 luni.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpaţi împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bacău.

2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a doi inculpaţi, un om de afaceri şi SC Solar Engineering SRL, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, săvârşită în forma participaţiei improprii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

În contextul proiectului ” Modernizarea DJ 687 Sântuhalm-Hunedoara-Călan” finanţat din fonduri europene, la sfârşitul anului 2017, a fost desfăşurată procedura de atribuire a unuia dintre contracte vizând elaborarea documentaţiei tehnico-economice şi lucrări deviere reţea electrică pentru unul dintre tronsoane (km 13+050 – km 22+791).

După analizarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei, a fost declarată câştigătoare oferta unei asocieri de firme din care făcea parte şi SC Solar Engineering SRL.

Pentru dovedirea experienţei necesare, în numele SC Solar Engineering SRL, omul de afaceri inculpat în prezenta cauză, ar fi întocmit, semnat şi depus mai multe documente false: contract de prestări servicii, declaraţie privind lista principalelor prestări de servicii în ultimii 3 ani, etc..

Consecinţa acestor demersuri ar fi fost obţinerea pe nedrept de către asocierea de firme câştigătoare a licitaţiei, a sumei de 738.878 lei.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin celor doi inculpaţi.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 724.101 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2015-2019, inculpata ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false şi inexacte (contracte de arendă) în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 120.534 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galaţi cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Galaţi au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a unei inculpate, la data faptelor preşedinte al unei asociaţii, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2016 – 2017, în contextul derulării a două contracte de finanţare nerambursabilă având ca obiect implementarea programelor ” The First Step in Education, The First Step in Volunteering!” şi „No For Bulling&Drug, Yes for Life!”, inculpata, în calitate de preşedinte al unei asociaţii, ar fi schimbat fără respectarea dispoziţiilor legale destinaţia fondurilor primite în scopul amintit mai sus, în valoare totală de 15.500 euro.

Banii respectivi ar fi fost folosiţi de inculpată în scopul co-finanţării altor proiecte pe care asociaţia le avea în derulare sau pentru achitarea unor obligaţii pecuniare care excedau obiectului contractului (remuneraţii, impozite, plăti către diverşi furnizori de utilităţi necesare întreţinerii sediului organizaţie, etc.).

În prezenţa avocaţilor, inculpata a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani şi interzicerea pe o perioadă de un an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Brăila.

5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor

DOBRESCU NICOLETA MANUELA, NAGY VASILE şi VANCIU PAVEL, la data comiterii faptelor controlori vamali în cadrul Biroului Vamal Halmeu, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007 – 2008, inculpaţii Dobrescu Nicoleta Manuela, Nagy Vasile şi Vanciu Pavel, în calitatea menţionată mai sus, ar fi consemnat în documentele vamale pe care le-au întocmit fapte necorespunzătoare adevărului, în sensul că, prin Vama Halmeu au tranzitat România, spre Ucraina, un număr total de 17 mijloace de transport încărcate cu mărfuri de provenienţă extra-comunitară – China.

În realitate, aceste mărfuri nu au ajuns în Ucraina.

Aceste demersuri au creat condiţiile pentru ca taxele datorate bugetului Uniunii Europene, ca urmare a valorificării pe teritoriul UE a mărfurilor respective, să nu mai fie achitate.

În această modalitate, bugetul general al Uniunii Europene a fost prejudiciat cu suma totală de 721.557 lei, reprezentând taxe vamale şi taxe speciale, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii anticorupţie au instituit măsura sechestrului asigurător asupra conturilor celor trei inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Satu Mare cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Precizăm că cei trei inculpaţi au mai fost trimişi în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni similare, cauză în care a fost pronunţată o hotărâre definitivă de condamnare (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7020).

6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată faţă de:

Trei inculpaţi, persoane fizice (coordonator activitate Asociaţie PROFACTUM, consilier privind orientarea în carieră în cadrul proiectului „Combate şomajul” din partea Asociaţiei PROFACTUM, manager de proiect în cadrul proiectului „Combate şomajul”), în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile:

– participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, săvârşită în formă continuată ,

– fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşită în formă continuată,

ASOCIAŢIA PROFACTUM ALBA IULIA, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, săvârşită în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2015, în contextul implementării proiectului „Combate şomajul”, finanţat din fonduri nerambursabile, cei trei inculpaţi, în calităţile menţionate mai sus, ar fi întocmit, semnat şi ar fi pus la dispoziţia reprezentantului liderului de proiect, Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu Cugir, mai multe documente false (fişe de pontaj, fişe de consiliere, foi colective de prezenţă, etc.) din care rezulta faptul că o persoană, consilier privind orientarea în carieră din partea Asociaţiei PROFACTUM Alba Iulia, ar fi participat la desfăşurarea activităţilor de consiliere a persoanelor ţintă a proiectului, cu toate că au avut cunoştinţă despre neimplicarea acestuia în proiect.

Ulterior, fără a cunoaşte caracterul fals al înscrisurilor, reprezentantul Colegiului Tehnic I.D. Lăzărescu Cugir le-a transmis spre decontare către Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Centru.

Consecinţa acestor demersuri a avut drept rezultat obţinerea pe nedrept de către Asociaţia PROFACTUM a sumei de 460.387 lei, reprezentând fonduri nerambursabile.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin a doi dintre inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Alba cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpaţi (doi dintre ei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale), pentru săvârşirea unor infracţiuni de folosire la Autoritatea Vamală a documentelor vamale comerciale falsificate, săvârşite în forma autoratului, complicităţi şi instigării.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 – 2009, în scopul sustragerii de la plata taxelor vamale şi T.V.A., unul dintre oamenii de afaceri, la instigarea celuilalt, ar fi prezentat la autorităţile vamale române documente comerciale falsificate care atestau în mod nereal achiziţia din Turcia, în numele a două societăţi comerciale, a cantităţii totale de 3.199.137 kg sare iodată, cunoscând că în realitate marfa importată era zahăr tos. Aceasta, în condiţiile în care taxele vamale pentru sare sunt substanţial mai mici (de peste 20 de ori mai mici ) decât cele pentru zahăr.

În demersul său infracţional, acelaşi om de afaceri ar fi beneficiat de ajutorul celui de-al treilea inculpat în sensul că acela ar fi ascuns adevărata natură a mărfurilor importate prin:

– prezentarea de probe de sare autorităţilor sanitar veterinare ca fiind recoltate din mijloacele de transport ce efectuau importuri din Turcia,

– înlocuirea fizică a documentelor ce însoţeau transporturile de zahăr cu documente false care atestau importul de sare,

– înlocuirea fizică în mijloacele de transport a zahărului importat cu sare iodată ce a fost prezentată organelor vamale pentru vămuire (activitate desfăşurată pe raza comunelor Sinteşti, judeţul Ilfov, Păuleşti şi Bucov, judeţul Prahova, la punctele de lucru nedeclarate ale celor două societăţi comerciale).

Acţionând în această manieră, cei trei inculpaţi au produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 7.105.248 lei sumă cu care Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Ploieşti s-a contituit parte civilă în cauză.

În cauză, procurorii anticorupţie au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparţin unuia dintre inculaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Prahova cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.

8. În referire la comunicatul nr. 96/VIII/3 din data de 01 februarie 2021, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, au dispus trimiterea în judecată, în două cauze distincte, a doi inculpaţi aflaţi în stare de arest preventiv respectiv în stare de arest la domiciliu, pentru comiterea unor infracţiuni de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada august 2020 – 30 ianuarie 2021, pe raza municipiului Constanţa, cei doi inculpaţi ar fi vândut unor persoane fizice cantitatea de peste 8 grame de droguri de mare risc (canabis şi cocaină).

De asemenea, la data de 31 ianuarie 2021, din locuinţele inculpaţilor ar mai fi fost ridicată cantitatea totală de 80 g droguri (cocaină şi canabis) pe care aceştia ar fi deţinut-o în vederea comercializării şi nouă cartuşe cu glonţ care erau deţinute fără drept.

Dosarele au fost trimise spre judecare la Tribunalul Constanţa cu propunere de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar în cazul unui inculpat şi cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cazul celuilalt.

9. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a doi inculpaţi, la data faptelor administratori ai unor societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: fals în declaraţii şi deturnarea licitaţiilor publice.

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii decembrie 2017, în contextul unei proceduri de achiziţie publică derulate de Ministerul Turismului, având ca obiect organizarea evenimentului intitulat „Crăciun în Maramureş”, cei doi inculpaţi, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, ar fi efectuat demersuri pentru ca una dintre cele două firme să câştige licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus.
Concret, până la momentul depunerii ofertelor, cei doi oameni de afaceri:

– ar fi colaborat şi s-au consiliat reciproc cu privire la modul de întocmire a documentaţiei,

– ar fi elaborat pe baza documentaţiei oferte identice din punct de vedere tehnic,

– ar fi stabilit preţurile (unul dintre ele fiind mai mic decât celălalt) care urmau a fi înscrise în ofertele financiare,

– ar fi făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului din care rezulta că cele două societăţi erau într-o reală competiţie şi că aveau capacitatea tehnică şi profesională de a organiza evenimentul respectiv. În realitate, scopul urmărit de inculpaţi a fost acela ca una dintre firme să câştige licitaţia, iar cealaltă, în calitate de subcontractor, să presteze o parte din servicii.

– ar fi depus prin intermediari cele două oferte la Ministerul Turismului.

În acest context, la data de 19 decembrie 2017, după evaluarea ofertelor, între Ministerul Turismului şi o societate a unuia dintre oamenii de afaceri, a fost încheiat un contract de prestări servicii având ca obiect organizarea evenimentului respectiv.

Ulterior, aşa cum a fost planificat iniţial, firma câştigătoare a licitaţiei a subcontractat o parte din servicii celeilalte societăţi comerciale, administrate de celălalt inculpat.

În cauză, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de succesor legal al Ministerului Turismului, s-a constituit parte civilă cu suma de 114.554 lei, care a fost achitată firmei câştigătoare a licitaţiei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere.

În prezenţa avocaţilor, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

– un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpaţi împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Maramureş.

Cu referire la toate cauzele anterior menţionate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului, respectiv a acordului de recunoaştere a vinovăţiei la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.