3 iulie 2022

Au fost verificaţi peste 65 de agenţi economici

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Zilele trecute, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui au desfăşurat activităţi pentru prevenirea şi combaterea faptelor cu impact negativ asupra siguranţei cetăţeanului.

În perioada 29 – 30 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au derulat acţiuni pe raza localităţilor Vaslui, Bârlad, Huşi şi a comunelor arondate. Acestea au avut ca scop prevenirea, descoperirea şi combaterea faptelor ilicite de comerţ, dar şi a altor fapte cu impact negativ asupra siguranţei cetăţeanului, prin efectuarea de controale la agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în sfera alimentaţiei publice.

Activităţile au vizat şi contracararea fenomenelor cu consecinţe păgubitoare asupra bugetului de stat (evaziune fiscală, nedeclararea veniturilor şi lipsa evidenţierii acestora cu ajutorul caselor de marcat), precum şi pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale în conformitate cu Legea nr. 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de covid-19.

Cu ocazia activităţilor desfăşurate, au fost verificaţi peste 65 de agenţi economici şi au fost legitimate peste 90 de persoane.

A fost constatată săvârşirea a 2 infracţiuni (1 infracţiune de evaziune fiscală prevăzută de Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale şi 1 infracţiune prevăzută de Legea 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice).

Totodată, au fost aplicate 61 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 84. 000 de lei. Dintre acestea, 28 au fost aplicate pentru abateri prevăzute şi sancţionate de O.U.G. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, 11 au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de covid-19, 10 au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor Legii 349/2002 privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, 4 au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor Legii 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe iar 8 au fost aplicate pentru abateri prevăzute de alte acte normative.

Mai mult, au fost confiscaţi peste 10.270 de lei, precum şi bunuri (obiecte de îmbrăcăminte, ţigarete şi obiecte de cult) în valoare de 1940 lei, care erau comercializate fără documente legale de provenienţă.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Vaslui vor continua desfăşurarea de acţiuni specifice pe raza întregului judeţ, în vederea prevenirii şi combaterii activităţilor ilicite şi încălcării legislaţiei, în toate domeniile date în competenţă, în scopul asigurării unui climat optim de ordine, linişte, siguranţă şi legalitate a mediului de afaceri, cu preponderenţă în locurile şi mediile semnalate cu risc ridicat de comitere a faptelor de evaziune fiscală.