Publicat: 17 Ianuarie, 2018 - 12:05
Share

UPDATE 16:45  Premierul propus de PSD-ALDE, Viorica Dăncilă, discută cu Klaus Iohannis

UPDATE 15:50 S-au încheiat consultările cu partidele parlamentare

UPDATE 15.00 - Au început consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi delegaţia UDMR 
Din delegaţia UDMR fac parte Kelemen Hunor, liderul formaţiunii, precum şi Korodi Attila, Cseke Attila.

Hunor, a făcut primele declarații cu privire la propunerea Vioricăi Dăncilă în funcția de premier.

”Nu am văzut-o, nu am vorbit cu ea, nu știm ce gândește și ce dorește să facă din această funcție. Cu domnul Tudose și Grideanu a fost altceva, eram colegi și îi cunoșteam. Nu avem prejudecăți, de aceea nu spunem nu, dar nu o cunoaștem și nu putem spune da. Așteptăm decizia Președintelui.  Vom avea o discuție cu doamna Dăncilă și vedem ce spune. Care va fi lista miniștrilor, cu ce program de guvernare vine. Nu vom ajunge la anticipate, este doar un vis”, a declarat Kelemen Hunor.

UPDATE 14.30 - Membrii PMP, în frunte cu Traian Băsescu, la discuţiile de la Cotroceni.  Băsescu a venit cu două propuneri de premier la Cotroceni - Siegfried Muresan și Eugen Tomac: "Plec de la premisa cinstita si limpede ca Parlamentul nu va risca sa pice doua guverne"

UPDATE 14.00 - Delegaţia USR a ajuns la Cotroceni

Update: Ludovic Orban la finalul discuţiilor despre formarea Guvernului: Am luat decizia de a vota împotriva oricărei formule de guvernare care conţine PSD 

"Am prezentat poziţia PNL decisă în Biroul Executiv, pe care o voi repeta. PNL a luat decizia de a nu participa la nicio formulă de guvernare care cuprinde PSD, am luat decizia de a vota împotriva oricărei formule de guvernare care conţine PSD. Opţiunea pe care am exprimat-o şi preşedintelui este provocarea de alegeri anticipate, deoarece considerăm că opţiunile populaţiei de azi nu mai coincid cu cele formulate în 2016. De asemenea, l-am informat pe preşedinte că PNL îşi poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi care să sprijine un guvern fără PSD.PNL, şi am declarat şi ieri, nu fuge de răspunderea guvernării şi în cazul în care i se va solicta, este dispus să îşi asume responsabilitatea încercării de a forma o majoritate", a spus Orban. 

 

Update: Consultările dintre preşedintele Iohannis şi PNL au început. Din delagaţia PNL fac parte Ludovic Orban, preşedintele PNL, şi Raluca Turcan, Robert Sighiartău, Vlad Nistor şi Iulian Dumitrescu.

 

Update: Dragnea: Avem speranţa că sunt suficiente argumente ca preşedintele să o accepte pe doamna Dăncilă

"I-am prezentat preşedintelui în mod oficial şi direct propunerea noastră în persoana doamnei Dăncilă, i-am prezentat şi procedura prin care a fost desemnată în cadrul PSD, colegul nostru Daniel Chiţoiu din partea ALDE l-a informat pe domnul preşedinte că o susţin pe doamna Viorica Dăncilă. De asemenea, i-am prezentat preşedintelui un tabel cu parlamentarii PSD-ALDE care are în spate o susţinere semnată de fiecare. (...) Am prezentat argumentele care ne-au determinat să o propunem, o experienţă bogată în Parlamentul European, câteva obiective ale doamnei pe care va trebui să le implementeze, dacă va avea şansa, în domeniul apărării, educaţiei, sănătăţii, măsurile fiscale prevăzute în program şi, de asemenea, calităţile umane pe care le are doamna Dăncilă: este o doamnă neconflictuală, în permanenţă dedicată dialogului, care a avut relaţii foarte bune cu toţi colegii, abordarea dumneaei în ceea ce priveşte comunicarea, modul cum vede relaţionarea cu membrii Guvernului, cu preşedintele României - corectă şi productivă. De asemenea, dorinţa de a recupera anumite întârzieri în acţiunile care trebuie realizate pentru Centenarul Marii Uniri", a spus Liviu Dragnea. 

 

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de premier, după ce Mihai Tudose a demisionat din funcţie, au debutat, miercuri, cu delegaţia PSD-ALDE.

Delegaţia PSD-ALDE este formată din preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, Marian Neacşu, vicepremierul Paul Stănescu, secretarul general al ALDE, Daniel Chiţoiu, şi vicepreşedintele ALDE Graţiela Gavrilescu.

Alături de şeful statului, la consultări participă consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan şi consilierul de stat Dana Bârsan.

Reamintim că social-democraţii au nominalizat-o, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional de marţi, pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de prim-ministru.