Publicat: 15 Septembrie, 2015 - 09:21

Luni, la Penitenciarul Ploiești, un grup format din 15 persoane private de libertate adulte, aflate în clasele I-IV, au început cursurile de școlarizare, în cadrul programului 'A doua șansă'.

Activitatea de școlarizare  în unitatea de detenție se realizează în baza Legii nr. 254 din 2013, și în acord cu Recomandările Europene privind educația în penitenciare, fiind susținută prin eforturile temeinice  depuse  de personalul Serviciului de Educație și Asistență Psihosocială.

Inspectoratul Școlar Prahova asigură manuale școlare și salarizarea cadrelor didactice, programa școlară cuprinde aceleași materii și bareme de evaluare ca în toate școlile, similar din sistemul educațional românesc, iar în diplomele primite nu se face referire la absolvirea cursurilor în penitenciar.

Administrația Națională a Penitenciarelor, prin serviciile de educație și asistență psihosocială din penitenciare, în colaborare cu Ministerul Educației, prin Inspectoratele Școlare Județene au pus în aplicare, în sistemul penitenciar, încă din anul 2006, programul de școlarizare 'A doua șansă', obiectiv prioritar pentru dezvoltarea nivelului educațional și creșterea șanselor de reintegrare socială  a persoanelor private de libertate, fiind, totodată o alternativă viabilă pentru continuarea și finalizarea studiilor obligatorii pentru persoanele care din diverse motive nu au reușit să ajungă la școală.

Comisar de penitenciare Celestin BRÂNZAN

Director Penitenciarul Ploiești