Publicat: 22 Martie, 2019 - 13:22

Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În cursul zilei 21 martie 2019, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, a participat, în calitate de invitat special, la evenimentul organizat la Haga de Eurojust cu prilejul preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. În cadrul acestui moment, au avut intervenţii preşedintele Eurojust, domnul Ladislav Hamran, reprezentantul naţional al României la Eurojust, doamna Daniela Buruiană, ambasadorul României la Haga, doamna Brânduşa Predescu. Discursurile au fost centrate pe priorităţile Eurojust şi ale României, cu accent pe justiţie şi pe rolul ţării noastre în dosarul Cyber.

În alocuţiunea sa, domnul Augustin Lazăr a subliniat că acest moment, când România se află la preşedinţia Consiliului, reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea cooperării judiciare în materie penală a Uniunii Europene, cu referire directă la operaţionalizarea Parchetului European, prima autoritate de parchet supranaţională din istorie, parte a ordinii judiciare europene. În acest context, procurorul general al PÎCCJ a menţionat contribuţia importantă a României, precizând că ideea Parchetului European a fost inspirată de o propunere din anul 1925 a celebrului profesor român Vespasian V. Pella de a înfiinţa un minister public internaţional.

De asemenea, procurorul general al PÎCCJ şi-a exprimat convingerea că viitoarea cooperare între Parchetul European şi Eurojust va constitui piatra de temelie a unei structuri instituţionale a Uniunii Europene capabile să combată eficient infracţiunile împotriva intereselor sale financiare.

Totodată, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al PÎCCJ, a avut o întâlnire cu membrii Biroului naţional Eurojust şi cu staff-ul de origine română al instituţiei europene.