Publicat: 1 Iunie, 2018 - 13:43
Share

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să facă publice următoarele:

În cursul zilei de ieri, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, a participat în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest la lansarea volumului "Protecţia juridică a patrimoniului cultural şi natural", pe care l-a coordonat alături de domnul Mircea Duţu, director al Institutului de Cercetări Juridice "Acad. Andrei Rădulescu" al Academiei Române, şi de domnul Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, avându-i coautori pe doamna procuror Elena Giorgiana Hosu, domnul Andrei Duţu şi domnul procuror Gheorghe Bocşan.

În deschidere, domnul Ovidiu Predescu, moderatorul evenimentului, a arătat care este miza ştiinţifică a acestui volum, apărut la Editura Academiei Române şi Editura Universul Juridic şi dedicat Centenarului Marii Uniri şi Anului european al patrimoniului cultural, respectiv prefigurarea unei noi ramuri de drept, dreptul patrimoniului cultural şi natural, corelativă atât unui nou domeniu de reglementare, cât şi unei discipline de cercetare de sine stătătoare.

În continuare a vorbit domnul Andrei Pleşu, fost ministru al Culturii, care a semnat "Un cuvânt de însoţire" al lucrării, apreciind că aceasta reprezintă "prima autostradă dedicată Centenarului". "Problema patrimoniului nu este arzătoare, este dramatică", a subliniat domnul Andrei Pleşu, exemplificând pericolul în care se află unele monumente. De asemenea, acesta a remarcat că "patrimoniul cultural şi naţional reprezintă climatul vieţii noastre cotidiene şi în acelaşi timp un simptom al identităţii noastre". "După apariţia acestei lucrări nimeni nu va mai putea spune că nu există un ghid, un îndreptar al comportamentului faţă de patrimoniu", a mai relevat acesta.

Luând cuvântul la eveniment, domnul Mircea Duţu a arătat că prin realizarea lucrării prezentate s-au deschis porţile unui nou domeniu de cercetare juridică, cu sorginte în reglementări internaţionale în domeniu, bine statornicite. "E un început absolut necesar, o nouă poartă spre Europa şi spre valorile occidentale", a apreciat domnul Mircea Duţu, subliniind că "volumul transmite şi o altă idee, aceea că orice generaţie are îndatorirea de a păstra în stare de echilibru patrimoniul cultural şi natural".

Apărarea şi protecţia patrimoniului cultural şi natural ca obligaţie a generaţiilor succesive a fost evidenţiată şi de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a arătat în acest sens importanţa majoră a profesioniştilor în domeniu.

"Această lucrare ne spune că avem o reţea de profesionişti. România nu a dus niciodată lipsă de profesionişti, ei trebuie doar lăsaţi să lucreze. Avem deja procurori şi poliţişti specializaţi, precum şi un grup de cercetători în domeniul patrimoniului", a spus domnul Augustin Lazăr. Totodată, acesta a prezentat categoriile de infracţiuni împotriva patrimoniului, astfel cum sunt acestea relevate de jurisprudenţa naţională prezentată în lucrare. De asemenea, procurorul general a evidenţiat preocuparea majoră a Ministerului Public pentru promovarea justiţiei restaurative la rang de cultură instituţională. "După aplicarea legii penale ca ultima ratio, trebuie să existe preocuparea pentru măsurile preventive", a punctat domnul Augustin Lazăr.

La finalul manifestării, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis un mesaj de încredere în magistraţii Ministerului Public şi anvergura lor culturală, prezentându-l pe domnul procuror Daniel Oltean, din cadrul DIICOT - Serviciul teritorial Târgu Mureş, care a primit în cadrul Galei UNITER din acest an premiul pentru "Cea mai bună piesă a anului 2017".

"Spaţiul în care lucrăm e un spaţiu care are legătură cu oamenii, cu dramele lor, de aici importanţa găsirii umanului în procesul penal şi importanţa pentru magistrat a contactului pe care trebuie să-l aibă cu cultura", a spus în încheiere domnul procuror Daniel Oltean.

 

Tag-uri Nume: