25 iunie 2022

AUR cere renunţarea la cota de 60% de cadre didactice vaccinate: este ilegală!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Alianţa pentru Unirea Românilor consideră impunerea cotei de 60% cadre didactice vaccinate ca fiind discriminatorie şi care afectează în special mediul rural, unde elevilor oricum li s-a încălcat dreptul constituţional la învăţământ în ultimii doi ani, din cauza lipsei de acces la tehnologie. Informaţiile culese de AUR de la sindicatele cadrelor didactice arată ca majoritatea şcolilor care vor rămâne închise sunt în mediul rural. În acest context, AUR cere de urgentă Ministerului Educaţiei să revină asupra deciziei impuse de Raed Arafat.

„Ne aflăm în cel de-al treilea an şcolar în care educaţia este grav afectată de decizii politice, iar copiii au cel mai mult de suferit, deşi interesul lor ar trebuie să primeze în toate deciziile care îi privesc. Aşa cum a recunoscut chiar ministrul Sorin Cîmpeanu, sistemul de „învăţământ online” este nesatisfăcător şi încalcă cerinţele pe care le impune Legea Educaţiei. Calitatea actului educaţional a scăzut dramatic, o parte dintre elevii români aflându-se de facto în stare de abandon şcolar. Lipsa contactului cu factorul uman, cu pedagogul, dar şi cu colegul de bancă, răpesc copilului o resursă majoră pentru dezvoltarea sa educaţională şi psiho-socială. Alianţa pentru Unirea Românilor consideră că măsura nu doar contravine legii – pentru că guvernanţii ignoră interesul beneficiarilor actului educaţional, copiii – dar este şi lipsită de orice raţiune practică. În plus, ea agravează discrepanţele dintre elevii din medii urbane şi cei din medii rurale sau defavorizate, unde de regulă rata de vaccinare este mai redusă, acestea fiind şi zonele în care s-au înregistrat cele mai mari probleme cu „şcoala online” din cauza infrastructurii deficitare, a lipsei dotărilor şi a lipsei cadrelor didactice”, a declarat deputatul George Simion, co-preşedinte AUR.

„Condiţionarea redeschiderii fizice a şcolilor de statutul vaccinal al personalului unităţilor de învăţământ este şi profund imorală, autorităţile încercând să transfere vina pentru incompetenţa şi nesocotinţa lor către cele mai vulnerabile categorii profesionale, învrăjbind profesorii cu părinţii şi sporind tensiunea socială aflată oricum la cote ample. Nu în ultimul rând, prin aceste măsuri discreţionare sunt afectaţi părinţii, bunicii şi toţi membrii familiilor în care există copii cu vârstă şcolară, cărora incertitudinea şi arbitrariul aduse de guvernul demis Cîţu le fac viaţa tot mai dificilă. În concluzie, deşi educaţia a fost declarată, pe hârtie şi în discursurile politice, prioritate naţională, trăim vremuri în care copiii sunt privaţi de acest drept, în timp ce guvernanţii instrumentează politic situaţia cauzată de pandemie. Atragem atenţia că efectele perturbării actului educaţional sunt deja grave. Continuarea pe această cale va produce efecte incalculabile asupra generaţiei care peste câţiva ani va trebui să facă faţă provocărilor vieţii”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-preşedinte AUR.