25 iunie 2022

AUR: Guvernul Ciucă continuă politica dezastruoasă în domeniul energiei din ultimii ani. Cerem revenirea la piața reglementată

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) critică măsurile anunțate de premierul Ciucă în domeniul energiei și consideră că soluția pe termen scurt pentru scăderea facturilor plătite de populație și firme este revenirea imediată la piața reglementată. În paralel, sunt necesare măsuri pe termen mediu și lung pentru înmulțirea capacităților de producție și creșterea concurenței pe piața energiei.

Facturile mărite la energie care ajung la populație și la firme sunt rezultatul deciziilor iresponsabile luate de conducerea țării în ultimii ani, în special de decidenții din Ministerul Energiei și Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE). Cei care astăzi joacă teatrul ieftin al „identificării de soluții la criza energiei” sunt de fapt cei care au produs criza prin deciziile luate în ultimii 3-4 ani.

„Aproximativ 70% din profiturile realizate astăzi pe piața energiei ajung la stat. Orice schemă de compensare reprezintă o mutare a banilor dintr-un buzunar în altul, o mascare a faptului că statul și companiile pe care le controlează realizează profituri uriașe pe seama populației și a firmelor private. Prin compensare se mută bani de la bugetul de stat către companiile energetice cu capital de stat, dar care plătesc consilii de administrație ticsite cu politicieni de la PSD și PNL”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

„Liberalizarea în orice domeniu are sens atunci când există concurență reală în piață. Pentru a avea așa ceva pe piața energiei din România sunt necesare investiții în exploatarea gazului din Marea Neagră, finalizarea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și a celorlalte centrale de producere a energiei electrice aflate în diverse stadii de execuție, precum și demararea de investiții în noi capacități. Acest lucru va dura ani sau zeci de ani, dar trebuie început cât mai repede. Când oferta va depăși cererea internă, abia atunci se va putea relansa discuția despre oportunitatea liberalizării. Până atunci, soluția corectă față de populația și economia României este revenirea la prețuri reglementate”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.