Publicat: 6 Decembrie, 2016 - 11:30
Share

Colonel medic asistent universitar dr. Ion Bogdan Codorean, şeful Secţiei Ortopedie-Traumatologie şi inginer diplomat drd. Ileana Mateş, Serviciul Tehnic medical, din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” au făcut parte din echipa care a reprezentat România la cea de-a 65-a Ediţie a Salonului Internaţional de Inventică “INNOVA 2016”, Bruxelles, echipă care a obţinut, pentru invenţia “Proteză totală de cot din aliaje cu memoria formei” (“Semiconstrained Total Elbow Prosthesis Made of Shape-Memory Alloys, with Coupling System Based on Shape-Memory Effect”), trei distincţii ale evenimentului, respectiv: medalia de aur a Salonului şi două trofee şi diplome, acordate de: delegaţia Thailandei (Trofeul, Medalia şi Diploma “Outstanding Innovation Award”, oferite de Bioactive Resources for Innovative Clinical Application Excellent Center) şi cea a Poloniei (Medalia şi Diploma on behalf of the inventors and co-workers, oferită de Industrial Chemistry Research Institute din Warşovia), precum şi distincţiile de Cavaler Europen, conferit pentru merite în inovaţii.
    Invenţia este destinată înlocuirii totale a articulaţiei de cot uman ca urmare a afectării acesteia de traumatisme sau în patologia cu interesare osoasă sau articulară care îmbunătăţeşte procesul de osteo-integrare, prin creşterea forţelor de aplicare la interfaţa os-endoproteză şi creşterea stabilităţii primare si finale.
    Soluţia biomecanică, propusă de echipa de inventatori, elimină componente auxiliare utilizate, la acest moment, în alte tipuri de dispozitive medicale, simplificând sistemul de implantare prin fixarea acestuia, pe baza efectului de memorie a formei a materialului metalic utilizat, în funcţie de temperatura corpului uman sau a mediului ambiental.
    Dispozitivul medical inovativ dispune, în acest context, de o serie de avantaje pentru pacient din care se impune a fi menţionate: fiabilitatea ridicată; gradul mai mare de rezilienţă la efort; amplitudine,  diversitate a miscărilor ce pot fi realizate ulterior, precum şi reinserţie socială rapidă, datorită scurtării perioadei de recuperare.
    Acest proiect de cercetare-dezvoltare şi inovare ştiinţifică în domeniul medical este rezultatul parteneriatului academic dintre SUUMC şi Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB), sens în care din echipa, selectată de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCSI), au mai făcut parte cercetători, cadre didactice şi specialişti din UPB, după cum urmează: Nicolae-Dan Batalu, Augustin Semenescu, Mihnea Cosmin Costoiu, Vasile Iulian Antoniac, Cristian Vasile Doicin, Cătălin Gheorghe Amza, Oana Roxana Chivu, Cătălin Alexandru Barbu, Petre Bădică şi Olivia Doina Negoiţă. 

Participarea României la cea de-a 65-a Ediţie a  Salonului Internaţional de Inventică „INNOVA 2016” care a avut loc, în perioada 17.11 - 20.11. 2016, la Bruxelles, Belgia a fost organizată de Comisia de Manifestări Ştiinţifice a Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare al Autorităţii Nationale pentru Cercetare Ştiintifică şi Inovare (ANCSI), prin Direcţia Dezvoltare şi Performanţă Instituţională.
Pe parcursul manifestării expoziţionale, grupul de cercetatori români a avut o serie de întâlniri atât cu reprezentaţi ai principalelor delegaţii de inventatori, cât şi cu reprezentanţi instiuţionali din cadrul ministerelor de cercetare şi inovare, participante la eveniment, în vederea abordării aspectelor legate de necesitatea dezvoltării cooperării inter-universitare şi academice, capabile să iniţieze şi să implementeze proiecte comune în domeniul cercetării pentru dezvoltarea produselor, proceselor şi serviciilor inovative inteligente.